Ukinut kućni pritvor Dušku Šariću

Tanjuug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vijeće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beorgadu ukinulo je danas zbog zdravstvenih razloga kućni pritvor Dušku Šariću, optuženom pripadniku organizovane kriminalne grupe njegovog rođenog brata Darka Šarića.

Njemu je sud odredio mjeru zabrane napuštanja boravišta odnosno teritorije Beograda, uz obrazloženje da sudsko vijeće neće nikog spriječavati da se liječi.

Branilac Duška Šarića, advokat Dalibor Katančević prethodno je predložio sudu da mu ukine kućni pritvor, navodeći da mu se zdravstveno stanje pogoršalo i da bi trebalo da ide na operaciju srca u Njemačku do septembra.

Katančević je precizirao da je Duško Šarić u petak krenuo na ročište u postupku za trajno oduzimanje imovine, kada mu je pozlilo.

On je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju kojom potvrđuje zdravstveno stanje optuženog.

Duško Šarić je do sada bio u kućnom pritvoru, koji mu je određen nakon polaganja jemstva.

Duško Šarić je rekao da mora da operiše srčani zalizak i da se ta operacija radi u Njemačkoj, gdje bi trebalo prvo da ode na pregled i onda zakaže operaciju.

Ukidanje mjere napuštanja boravišta predložio je i advokat Veljko Delibašić za svoje branjenike Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, koji prijedlog je sud prihvatio i ukinuo im tu meru.

Prethodno su u sudnici izvedeni dokazi sa kriptovane aplikacije „Skaj“ koji su se odnosili na postavljanje ekploziva na automobil Gorana Nikolaševića, kao i slike muškarca za kog tužilaštvo tvrdi da je Stefan Andrejić.

Njegova advokatica je navela da te fotografije nisu zakonit dokaz jer se vidi da je nastala bez saglasnosti lica koje je fotografisano, što znači da ima elemenata nezakonitog fotografisanja.

Naredni set poruka odnosio se na postavljanju prvog eksploziva na Nikolaševićev automobil, a koja nije eksplodirala,što je advokat Marko Janković

prokomentarisao da u tim porukama vidi datum 7. avgusta 2020. godine, dok se prema optužnici vezuje za događaj koji je bio 8. avgusta te godine.

U vezi sa PIN-om za koji tužilaštvo u optužnici navodi da koristi Darko Šarić poslao i poruke „U 7 idemo u Azuro na večeru, ovoj maloj je rođendan“, kao i „Draga sad su mi javili za muža“ i „Pratili su te do Budve“

Janković tvrdi ne može da bude Šarić jer je tad bio u pritvoru, dodajući da su njega samo mogli da prate „od sobe do kantine“.

Među slikama koje su pripadnici ove grupe razmenjivali preko kriptovane aplikacije prikazana je fotografija dopisivanja na jednoj društvenoj mreži u kojo piše „Pao sam, stvari mi u gepeku. Ne mogu da pišem“, što se kako tužilaštvo navodi odnosi na Uroša Radovanovića koji je uhapšen u Valjevu sa garderobom u automobil, a koja je korišćena u postavljanju eksploziva na Nikolaševićev automobil.

Sledeće suđenje zakazano je za 18. septembar.

Pored Šarića i advokata Dejana Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću , Marku Vukiću i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana