Uhapšeni srpski mladići, tukli ih u policiji tzv. Kosova

Tanjug
Uhapšeni srpski mladići, tukli ih u policiji tzv. Kosova

KOSOVSKA MITROVICA - Četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, potvrđeno je za Tanjug iz takozvane kosovske policije.

Kako je navedeno, njima je određen pritvor do 48 sati, a na teret im se stavlja navodni napad na službeno lice u vršenju dužnosti.

Ranije je predsjednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević objavio da su najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Aleksandar Arsenijević naveo je da je policija primijenila silu prilikom hapšenja trojice srpskih mladića.

"Policija je 10 minuta tukla mladiće", prenio je Arsenijević.

Iz policije su potvrdili hapšenje četiri osobe, ali nisu saopštili detalje.

Na objavljenom snimku, vidi se da jednog od mladića hapsi policajac, naoružan puškom.

Roditelji četiri mladića koji su sinoć uhapšeni u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ističu da su im djeca mučki maltretirana prilikom privođenja, da su ih vukli po podu, a njihove vapaje za pomoć ućutkivali koljenima.

Oni su naveli da do jutros nisu znali da se njihova djeca nalaze u pritvoru u južnom dijelu Kosovske Mitrovici, da ih još nisu vidjeli, niti im je to dozvoljeno.

Otac uhapšenog devetnaestogodišnjeg mladića Ljubomir Milić rekao je da su mladići mučki privedeni, što je vidljivo iz snimaka koje su zabilježili građani.

"Došli smo do dna kada su decu počeli mučki da nam privode. Na snimcima se čuju vapaji za pomoć naše dece", rekao je Milić za "Kosovo onlajn".

On je dodao da u policijskoj stanici tvrde da su srpski mladići izvršili napad na službena lica, koja su, kako kaže, bila u civilu.

"Verovatno su provocirali našu decu, da bi potom, što smo utvrdili na osnovu snimaka, videli da ima negde oko dvadesetak službenih lica koji su ih mučki maltretirali. Naša deca su bila na podu, na ulici, maltretirali su ih, bukvalno gazili po njima. Vapaje mog sina i druge dece ućutkivali su kolenima", ispričao je Milić.

On je naveo da su po dvojica, trojica maltretirali po jednog od mladića.

Milić je rekao da je cijelu noć proveo u Policijskoj stanici, ali da nikakvu informaciju nije mogao da dobije.

On je dodao da je zvao i Hitnu pomoć da bi pregledali mladiće i videli u kakvom su stanju, ali da ljekarima nije dopušteno da uđu u Policijsku stanicu.

Majka jednog od uhapšenih mladića Sonja Radenković rekla je da je sina uspjela da vidi jutros, te da je bio u jako lošem stanju.

Ističe da su im rekli da 48 sati ne mogu da ih vide, te da je jedino što mogu da urade jeste da pozovu advokate jer tvrde da su oni kriminalci.

"To su deca, mladi, iako su nešto pogrešili ne može nasiljem da se to rešava, baš o tome se i priča, da smo svi ravnopravni. Ja sam majka, kao i svaka druga", navela je Radenkovićeva.

Majke jednog od uhapšenih mladića Ivana Kovačević ispričala je da su djeca krenula na rođendan u Zvečanu i da je nakon toga došlo do incidenta.

Ona je istakla da je policija zloupotrijebila svoj položaj.

"To su deca, kako stoji na snimku na društvenim mrežama, tukli su ih 10 minuta. To su mirna deca koja nikada nisu imala problem sa zakonom. Možda je došlo do nekog, da kažem, verbalnog vređanja, ali apsolutno ništa nije bilo da bi deca njih napala Fizički, kako mi je rečeno, da je službeno lice napadnuto Fizički. Ja u to ne verujem", rekla je Kovačevićeva.

Ona kaže da im je iz policije samoproglašenog Kosova rečeno da će mladići biti u pritvoru 48 sati, da sve zavisi od toga šta će tužilac reći i da će se nakon toga vjerovatno pokrenuti postupak.

"Ubeđuju nas da su deca dobro, da su ih vodili lekaru, ali mi to ništa nismo videli", rekla je Kovačevićeva.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici Srđan Jović, roditelj jednog od privedenih mladića, istakao je da su se Kurtijevi policajci iživljavali na djeci koja su slavila rođendan.

"Zvao sam hitnu pomoć, neće da dozvole lekarima da izvrše pregled. Uhapsili su i prolaznika koji je snimio torturu. To je Kurtijev režim. Da li ima dalje života ovde?", napisao je Jović na društvenoj mreži "Iks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana