Uhapšen muškarac zbog višestruke prevare putem platnih kartica

Srna
Uhapšen muškarac zbog višestruke prevare putem platnih kartica

BEOGRAD - U Beogradu je uhapšen muškarac zbog sumnje da je na štetu roditelja teško oboljele djece koji su korisnici usluga Humanitarne organizacije “Budi human-Aleksandar Šapić”, kao i drugih građana Srbije izvršio više krivičnih djela prevare i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica.

Tridesetdvogodišnji muškarac čiji su inicijali D.Đ. osumnjičen je da je putem društvenih mreža pronalazio profile na kojima su objavljivani posteri sa pozivom za pružanje humanitarne novčane pomoći teško oboljeloj djeci, a zatim je putem profila koji su pod njegovom kontrolom, kao i mobilnim telefonom stupao u kontakt sa roditeljima, saopštio je MUP Srbije.

On se pod lažnim imenom predstavljao kao vlasnik firmi i roditelje bolesnih mališana dovodio u zabludu da želi da uplati novac za liječenje.

Od roditelja je tražio da fotografišu obje strane svoje platne “Dina” kartice i da mu pošalju putem mesindžer ili viber aplikacije.

Uhapšeni je takođe putem internet sajtova pronalazio oglase koji oglašavaju prodaju automobila, poljoprivrednih mašina i proizvoda, kao i prodaju stoke, stupao u kontakt sa oglasivačima i dovodio ih u zabludu da hoće da kupi to što oglašavaju.

On se predstavljao i kao advokat ili zaposlen u banci i nudio građanima povoljne kredite tražeći da mu šalju fotografije ličnih dokumenata i platnih kartica, a zatim je zloupotrebljavao platne kartice.

Sumnja se da je D.Đ. zloupotrijebio podatke sa platnih kartica i na svoje korisničke naloge u kladionicama uplaćivao novac u različitim iznosima, što je zavisilo od trenutnog raspoloživog stanja na tekućem računu za koji je vezana zloupotrijebljena platna kartica.

Osumnjičenom je nakon zadržavanja sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio pritvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je građane koji je oštetio osumnjičeni da podnesu krivičnu prijavu Odjeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana