Uhapšen muškarac zbog oštećenja spomenika na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru

Srna
Uhapšen muškarac zbog oštećenja spomenika na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru

ZAGREB - Policija u Hrvatskoj uhapsila je četrdesetogodišnjeg muškarca osumnjičenoh da je ošetito nadgrobne spomenike na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru.

Vukovarsko-sremska policija je saopštila da je 40-godišnjak na vukovarskom starom pravoslavnom groblju u nekoliko navrata prošle i početkom ove godine oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni krst, te Mauzolej koji je upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Nad njim je sprovedena kriminalistička istraga, a tužilaštvu je krivično prijavljen zbog oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika, te oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Eparhija osječkopoljske i baranjske sopštila je prije dva dana da je veliki broj spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru uništen i polupan tokom božićnih praznika, čime je počinjeno veliko nedjelo.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da je devastirano 13 spomenika, o čemu je obaviještena kriminalističa policija, nakon čega je obavljen uviđaj.

Iz Eparhije su naveli da su spomenici oštećeni, najvjerovatnije, u četvrtak i petak, 5. i 6. januara.

Vukovarske gradske vlasti poručile su da je skrnavljenjem grobova na starom pravoslavnom groblju počinilac učinio direktan napad na Vukovar.

"Najiskrenije osuđujem taj nedopustivi, necivilizacijski čin povrede mira pokojnika, te se nadam da će se kvalitetnim radom Policijske stanice Vukovar u što skorijem vremenu pronaći i sankcionirasi počinitelji tog kaznenog djela", istakao je gradonačelnik Ivan Penava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana