Udruženju novinara Srbije onemogućeno da događaj prate na srpskom jeziku

SRNA
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Udruženje novinara Srbije /UNS/ i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije je protestovalo što je na događaju u Centralnoj banci samoproglašenog Kosova povodom najavljenog ukidanja dinara u južnoj srpskoj pokrajini ukinuto pravo novinarima da prate događaj na srpskom jeziku.

"Nedopustivo je da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, posebno o temama od značaja za celokupnu srpsku zajednicu", navedeno je u saopštenju UNS-a.

Na ovaj način se, istaknuto je u saopštenju, ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Novinar Medija centra Čaglavica Sanja Đokić, koja je pratila događaj u Centralnoj banci u Prištini, postavila je pitanje zbog čega nije obezbijeđen prevod na srpski jezik, na što joj je službenik za odnose sa javnošću Centralne banke Kosova Albert Spahiu odgovorio da ne zna.

Medija centar Čaglavica je ovim povodom uputio žalbu povjereniku za jezike.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti odbio prijedlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana