Učenici iz Kosovske Kamenice snimili himnu "Moja Republika"

Srna
Foto: Srna

KOSOVSKA KAMENICA- Učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Kosovske Kamenice snimili su jednu od najpoznatijih kosovsko–metohijskih pjesama "Sa Kosova zora sviće" i himnu Republike Srpske "Moja Republika" u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć i gostoprimstvo u Republici Srpskoj u okviru akcije "Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske".

"U pitanju su pokloni, čestitka za Vaskrs, žive zahvalnice građanima i institucijama Republike Srpske i Odboru za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke koji su u proteklih deset i više godine neprestano bili uz nas dajući nam podršku da opstanemo u Kosovskoj Kamenici i nastavimo da školujemo srpske đake", rekla je Srni direktor ove škole Jadranka Vasić.

Ona je podsjetila da je tokom posljednjih skoro dest godina više stotina učenika iz opštine Kosovska Kamenica boravilo kod vršnjaka u Republici Srpskoj i da je akcija "Spojimo Srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" izrodila neraskidiva prijateljstva koja će vječno trajati.

"Ne postoji, verujemo, bolji način da se zahvalimo svim građanima Republike Srpske od snimanja jedne od najpoznatijih naših pesama Sa Kosova zora sviće i Himne Republike Srpske Moja Republika koju do sada nijedan hor, a kamoli škola na Kosovu i Metohiji nije snimila", rekla je Vasićeva i istakla da su "raspevani" učenici sa radošću otpjevali himnu Srpske.

Nastavu na srpskom jeziku u ovoj jedinoj srpskoj školi u urbanoj gradskoj sredini južno od Ibra pohađa oko 300 učenika u objektu koji dijele sa albanskim učenicima i njihovim nastavnicima.

"Samo zahvaljujući trpljenju i suzdržanosti,posebno odlučnosti roditelja da im se deca školuju u istoj školi koju su i oni završili, naša škola uz pomoć države Srbije a u velikoj meri i građana i institucija iz Srpske, opstaje i opstaće uverena sam dugi niz godina", rekla je Vasićeva, navodeći da je Osnovna škola "Desanka Maksimović" ponos svekolikog obrazovnog sistema države Srbije.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov rekao je Srni da je dirnut ovom zahvalnicom učenika iz Kosovske Kamenice i da je to gest koji će se pamtiti i dodatno ojačati bratske veze srpske djece i roditelja iz Srpske i sa Kosmeta.

"Vjerujem da ljepšu čestitku za Vaskrs nismo mogli dobiti i zato hvala učenicima i rukovodstvu škole Desanka Maksimović", rekao je Arlov Srni i izrazio nadu da će krajem juna u 29 opština u Srpskoj boraviti 589 osnovaca i 60 prosvjetnih radnika sa Kosmeta i uz njih i djeca sa posebnim potrebama članovi Udruženja "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice.

Učenici i nastavnici iz Kosovske Kamenice će ove godine, ukoliko bude realizovana akcija, boraviti kod vršnjaka u Prijedoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana