U Srbiju vraćen vrijedan portret kralja Aleksandra Karađorđevića

Agencije
U Srbiju vraćen vrijedan portret kralja Aleksandra Karađorđevića

BEOGRAD - Fondacija "Za srpski narod i državu" vratila je u Srbiju vredno djelo jednog od najznačajnijih srpskih umjetnika, Pavla Paje Jovanovića.

Riječ je o portretu kralja Aleksandra Karađorđevića, nastao nakon 1920. godine, koji je Fondacija kupila na licitaciji u međunarodnoj aukcijskoj kući "Doroteum".

Portret je karakterističan po tome što je izrađen crnom kredom na papiru, što predstavlja nesvakidašnji pristup u opusu ovog slavnog srpskog slikara. Djelo dimenzija 20x15,2 cm, sa monogramom umjetnika, do sada se nalazilo u privatnoj kolekciji.

U dogovoru sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, na čelu sa ministrom Nikolom Selakićem, Fondacija "Za srpski narod i državu" je ovo umjetničko djelo donirala Muzeju Jugoslavije, gdje će biti uvršteno u stalnu postavku, dok će na ovoj izložbi biti zajedno sa radom Paje Jovanovića, koji je slikao kralja Aleksandra, tehnikom ulje na platnu.

Javnost u Srbiji je premijerno mogla da vidi ovo djelo na svečanoj izložbi u Muzeju posvećenoj kralju Aleksandru Karađorđeviću, održanoj sinoć u Beogradu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije, uz prisustvo premijera Miloša Vučevića, ministra kulture Nikole Selakića, prestolonasljednika Aleksandra I Karađorđevića, princa naslednika Filipa Karađorđevića, kao i mnogobrojnih zvaničnika iz svijeta kulture i umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana