U Srbiji najezda letećih mrava, građani u panici

GS
U Srbiji najezda letećih mrava, građani u panici

Građani Srbije se danima žale na najezdu letećih mrava, neobičnih insekata koji su gotovo uvijek u rojevima.

Iako znaju da budu dosadni i uznemirujući, stručnjaci tvrde kako nema razloga za strah i paniku.

Leteći mravi ne predstavljaju nikakvu direktnu opasnost za ljude jer ne ujedaju, a jedini scenario u kojem mogu da vas napadnu je ako je u pitanju samoodbrana, odnosno ako se osjete ugroženim.

Obično se pojavljuju ni od kuda, u rojevima, pa tako znaju da prekriju ogromne površine, čak i cijeli zid!

Rojevi letećih mrava, kraljice i mužjaci, izlaze iz mravinjaka svake godine krajem ljeta, kada je stabilno vrijeme bez jakog vjetra a obično se pojavlju dva do tri dana nakon kiše.

Leteći mravi se tada izdižu visoko u vazduh kako bi se međusobno parili.

Matice žive prilično dugo u poređenju sa mužjacima jer nakon parenja mužjaci umiru, a oplođene mlade matice gube krila i počinju da osnivaju novu koloniju. 

Ukoliko vidite mrave sa krilima unutar kuće, to nije dobar znak jer je zapravo to pokazatelj da negdje u svom domu imate koloniju mrava i da pokušava da se proširi.

Leteće mrave ne privlači svjetlost, već slatka hrana i vlažna mjesta, zbog toga ćete ih uglavnom naći u kupatilu, kuhinji ili špajzu.

Moguće je riješiti ih se metodama i sredstvima koja se koriste u borbi protiv bilo kojih drugih domaćih insekata.

Zapravo je glavna "caka" u tome da se mrava treba riješiti prije perioda parenja, ili nakon njega, odnosno kada insekti odbace krila.

- Područja u blizini pukotina (ako ih ima) premažite sirćetom, maslacem ili sokom od bijelog luka.

- Možete pripremiti smjesu sa otrovom - u posudi pomješajte 200 ml vode sa 100 ml tečnog sapuna, temeljno promješajte, a zatim dobijenu smjesu poprskajte na mjesta na kojima su se ugnijezdili mravi.

- Pripremite slatki mamac - sipajte vodu u tanjir, a u sredinu stavite džem ili med. Insekte će privući slatka aroma, te će doletjeti do vode i utopiti se.

- Ako ste uspjeli da odredite tačnu lokaciju na kojoj se nalazi mravi, onda treba da pukotinu napunite kipućom vodom - u tom slučaju sigurno ćete se riješiti svih članova kolonije zajedno s maticom.

- Borna kiselina - sipajte malo borne kiseline u mljeveno meso ili krompir, napravite male kuglice i rasporedite ih u kuhinji. Mravi će pojesti mamac sa otrovom i odnijeti ga u gnezdo.

- Hemijska industrija je u mogućnosti da ponudi gelove, različite sprejeve, a vrlo je važno da bilo koju vrstu insekticida koristimo strogo prema uputstvima koji su navedeni na pakovanju.

Kako biste spriječili da se leteći mravi ponovo vrate u vaš dom, trebalo bi da redovno brišete stolove, police u kuhinji, noćne ormariće, a preporučljivo je da čuvate hranu u zatvorenim kontejnerima i da kantu ispraznite što je češće moguće, posebno ljeti.

Ako imate kućnog ljubimca, hrana se mora čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama, navodi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana