U Srbiji mlijeko iz Gradačca neodgovarajućeg kvaliteta

Srna
U Srbiji mlijeko iz Gradačca neodgovarajućeg kvaliteta

U Srbiji je veterinarska inspekcija utvrdila da uzorci mlijeka proizvođača "Mliječna industrija 99" iz Gradačca u BiH izgledaju kao bijelo zamućena voda, rečeno je Srni u Upravi za veterinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

U odgovoru na upit Srne navodi se da su, nakon prijava potrošača da je u Trgovinskom lancu "Lidl" /u Srbiji/ kupljen proizvod dugotrajno mleko 2,8 procenata masnoće, proizvođača "Mliječna industrija 99" iz Gradačca, BiH, obavljene službene kontrole.

U tekstu se napominje da je trgovinski lanac izvršio opoziv iz svojih maloprodajnih objekata, a da je u skladištu veterinarska inspekcija izvršila službenu kontrolu, te da je organileptičkim pregledom /provjera ukusa, teksture, mirisa i boje/ utvrđeno da uzorci izgledaju kao bijelo zamućena voda.

Izvršeno je službeno uzorkovanje od veterinarske inspekcije ovog proizvoda, a analiza je izvršena u ovlašćenoj laboratoriji, koja je izdala stručno mišljenje, prema kojem je na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja utvrđeno da uzorak ne ispunjava uslove propisane članom 26 Zakona o bezbjednosti hrane.

Iz Ministarsvta napominju da je Uprava za veterinu izvršila opoziv izdatih rješenja o utvrđivanju veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz mlijeka i mlečnih proizvoda iz objekta "Mliječna industrija 99" iz Gradačca u Srbiju.

Ranije danas je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio da je od jutros zabranjen u Srbiju uvoz mlijeka robne marke "Pilos", mljekare "MI 99" iz Gradačca iz BiH, i to zbog neodgovarajućeg kvaliteta i jer sastav mlijeka ne odgovara navodima iz deklaracije.

Nedimović je rekao da će mlijeko i svi mliječni proizvodi te kompanije biti povučeni iz prodaje u Srbiji.

On je dodao da osim netačnog navođenja procenata masnoće, u tom mlijeku ne postoji ništa što je štetno po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana