U Srbiji četiri smrtna slučaja od velikog kašlja

Srna
U Srbiji četiri smrtna slučaja od velikog kašlja

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je večeras da su četiri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane djece mlađe od tri mjeseca evidentirana u prethodnih 13 mjeseci.

Od početka godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja velikog kašlja, a u ovom periodu zabilježen je jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog djeteta mlađeg od tri mjeseca, navodi se u saopštenju povodom vijesti da je, zbog velikog kašlja, preminulo četvoro djece na Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Iz Ministarstva dodaju da su ostala tri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem, takođe kod nevakcinisane djece mlađe od tri mjeseca, prijavljena od januara do decembra prošle godine.

U Srbiji su prošle godine evidentirana 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja.

Iz Ministarstva i Instituta za javno zdravlje Srbije poručili su da je najznačajnija preventivna mjera pravovremena vakcinacija protiv velikog kašlja odojčadi koja su navršila dva mjeseca, ali i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece.

Proces imunicazije podrazumijeva primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine od navršenih dva do šest mjeseci života i revakcinacije u drugoj godini i prije upisa u prvi razred osnovne škole, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da je veliki kašalj oboljenje koje ni nakon infekcije, a ni nakon vakcinacije ne ostavlja dugotrajan imunitet.

U saopštenju se ističe da je jedan od razloga povećanja broja oboljelih i pad obuhvata vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života, ali i revakcinacijom.

Upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije Vladislav Vukomanović rekao je jutros da su na Institutu četiri bebe preminule od velikog kašlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana