U Srbiji 62 slučaja groznice Zapadnog Nila

Tanjug
U Srbiji 62 slučaja groznice Zapadnog Nila

BEOGRAD - Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji  Srbije do 7. oktobra godine registrovana su 62 autohtona slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila.

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (21 slučaj), Južnobačkog (devet slučaja), Južnobanatskog (šest slučajeva), Podunavskog (pet slučajeva), Srednjobanatskog (tri slučaja), Šumadijskog (tri slučaja), Sremskkog (tri slučaja), Mačvanskog (četiri slučaja), Zapadnobačkog (dva slučaja), Braničevskog (dva slučaja), Severnobačkog (jedan slučaj), Raškog (jedan slučaj), Severnobanatskog (jedan slučaj), AP KiM (jedan slučaj) okruga.

Od ukupnog broja oboljelih 42 osobe su muškog pola, dok je 20 ženskog. Prosječna starost obolelih je 59 godina, navodi “Batut”.

Registrovana su i četiri slučaja groznice Zapadnog Nila sa vjerovatnim mjestom zaražavanja van Srbije, i to: dva slučaja sa mjestom zaražavanja u Grčkoj i po jedan u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culedž pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primjena mjera lične zaštite od uboda komaraca, i to upotrebom repelenata na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica, svijetle boje, izbjegavanjem boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotrebom zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, redukcijom broja komaraca u zatvorenom prostoru...

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom ljekaru, apeluju iz “Batuta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana