U Ruskoj crkvi u Beogradu služen pomen generalu Vrangelu

Srna
U Ruskoj crkvi u Beogradu služen pomen generalu Vrangelu

BEOGRAD - Pomen u čast generala barona Petra Nikolajeviča Vrangela služen je u podvorju Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, hramu Svete Trojice u Beogradu.

General Vrangel je preminuo 25. aprila 1928. godine u Briselu, gdje je prvobitno bio sahranjen, međutim, u testamentu je izrazio želju da bude sahranjen u Beogradu, glavnom gradu svoje druge domovine — Kraljevine SHS, gdje je bio duhovni i vjerski centar ruske emigracije.

Njegovo tijelo ekshumirano je i preneseno u Beograd 6. oktobra 1929. godine, gdje i danas počiva u ruskoj crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu.

U ovoj crkvi bili su čuvani barjaci i zastave ruske Bijele armije, a među njima više od pola istorijskih zastava Carske armije još iz doba Napoleona, odnosno ruskog generala Kutuzova, a general Vrangel je to znao i želio je da bude sahranjen ispod zastava svoje armije.

Kralj Aleksandar je dozvolio, a srpski patrijarh Dimitrije i mitropolit Antonije, predsjednik Sabora ruskih arhijereja i arhijerejskog sinoda Ruske pravoslavne zagranične crkve dali su svoj blagoslov da Vrangelovi posmrtni ostaci budu preneseni u Beograd.

Njegova sahrana u Beogradu bila je najveća međuratna sahrana, prije sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića, posljednja parada velike ruske emigracije, gdje su prisustvovali svi predstavnici i starije generacije rođene u Rusiji i onih koji su rođeni u emigraciji.

Baron Petar Nikolajevič Vrangel, nakon što je izbjegao iz Rusije, gdje su na vlast došli komunisti, živio je u Sremskim Karlovcima od 1922. do 1926. godine, a sa njim se naselilo i pedesetak intelektualaca i najvjernijih oficira.

Baron Vrangel rodio se 1878, iste godine kada je Srbija, kao i Crna Gora, postala nezavisna država.

U Petrogradu je izučio za inženjera, sa odličnim uspjehom, a poslije godinu dana u Konjičkom puku položio je ispit i dobio prvi oficirski čin.

U vojsku se vratio tokom rata sa Japanom, u kozački puk u Mandžuriji.

Vojevao je pod komandom čuvenog generala Fon Renenkampfa, streljanog 1918. od boljševika.

Vrangel je postao kapetan, pa je prekomandovan na Baltik, a maja 1906. odlikovao ga je, lično, car Nikolaj Drugi.

Vrangel je kasnije stupio u elitnu generalštabnu akademiju, gdje je inženjer iznova pokazivao odlične sposobnosti u ovladavanju vojnom naukom, a završio je i Oficirsku konjičku školu.

Poslije boljševičkog prevrata u oktobru, Vrangel se povukao kod porodice na Jaltui tu su ga revolucionari uhapsili i, nekako, poštedili streljanja.

Baron Vrangel, vojskovođa vikinških gena, po čijem dalekom rođaku moreplovcu i istraživaču se zove veliko ostrvo na sjeveru, poveo je sebi i staroj Rusiji odane trupe prvo u Carigrad, a zatim na Balkan.

Živio je u Sremskim Karlovcima, a u Kraljevini SHS osnovao je Ruski opštevojnički savez, objedinivši većinu ruskih “bijelih” emigranata.

Septembra 1927. Petar Vrangel se sa porodicom preselio u Brisel, gdje je 25. aprila 1928. preminuo u 50. godini. Najbliži su tvrdili da su ga otrovali boljševici, a i pojedini istoričari misle isto.

Petru Nikolajeviču Vrangelu, vitezu koji je izgubio zemlju, 14. septembra 2007. godine otkriven je spomenik u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana