U Rudniku kamenovan autobus sa Srbima povratnicima

Srna
Foto: ilustracija

ISTOK- Humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros u mjestu Rudnik u opštini Srbica, a pukom srećom u napadu nije bilo povrijeđenih, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Autobus je kamenovan oko 9.00 časova. Iz Kancelarije ističu da se ovim besplatnim prevozom, koji oni finansiraju, Srbi iz Osojana prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta sedmično da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

Srbi povratnici su, upozoravaju iz Kancelarije, posebno osjetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji.

"Stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine, među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka", naglašavaju iz Kancelarije i pitaju kome je grupa putnika povratnika zasmetala da su postali meta albanskih huligana i ekstremista?

U saopštenju se ističe da je ovim nastavljena serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, te naglašava da najnoviji napad na povratnike predstavlja test i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbijede miran i bezbjedan život.

Iz Kancelarije su posebno zabrinuti time što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca.

"Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu", upozoravaju iz Kancelarije i traže da se hitno i bez odlaganja napadači uhapse i sankcionišu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana