U Prištini objavljena optužnica za Banjsku protiv 45 osoba

Tanjug
Foto: KIM

PRIŠTINA - Specijalno tužilaštvo u Prištini objavilo je danas optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, koji se dogodio 24. septembra prošle godine.

Oni se prema optužnici terete u vezi sa navodnim terorizmom, odnosno za krivična djela “protiv ustavnog poretka i bezbjednosti, finansiranje terorizma i pranje novca”.

Tužilac u ovom slučaju, Naim Abazi, rekao je da je obavljeno 66 razgovora sa svjedocima i optuženima, a prema njegovim riječima, kao dokazni materijal uzeto je 120 električnih uređaja, 1266 komada oružja i druge opreme.

“Optužnicom je obuhvaćeno 45 osoba koje su imale različite uloge, od organizovanja, usmjeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca”, rekao je Abazi koji je naveo da je među optuženima sa “ključnom pozicijom vođe grupe” Milan Radoičić koji je, kako tvrdi, odigrao važnu ulogu u “koordinaciji i kriminalnim aktivnostima”, prenosi Koha.

Abazi je rekao i da je tokom procesa oduzeta pokretna i nepokretna imovina, oklopna vozila i više od 1.200 komada oružja.

Tužilaštvo u Prištini je, prema navodima njegovih zvaničnika, zahvaljujući saradnji sa Evropskom unijom, SAD i drugim državama došlo do važnih dokaza i da je to bilo od suštinskog značaja za podizanje ove, kako tvrde, “snažne optužnice”.

U Banjskoj je 24. septembra prošle godine došlo do sukoba lokalnih Srba i pripadnika tzv. kosovske policije, u kojem su poginula trojica Srba i jedan pripadnik policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana