U Prištini obilježavanje 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

PRIŠTINA- Privremene prištinske institucije danas obilježavaju 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Obilježavanje je počelo podizanjem zastave i sjednicom vlade u Prištini, koja je okićena zastavama tzv. Kosova, kao i albanskim, a odata je i pošta ispred spomenika nestalim licima u Prištini.

"Kosovo je primjer demokratije u problematičnom regionu kao što je Balkan, zahvaljujući vama. Naše Kosovo oblikuju  građani. Naša nezavisnost je razrješenje vjekovne istorije i mi imamo dugu istoriju suživota”, rekao je premijer Aljbin Kurti na sjednici vlade.

Kurti je rekao da "na ovaj praznik treba da se sjetimo jedni drugih i da budemo zajedno i kada bude uslijedila 20. godišnjica".

Sjednici vlade i podizanju zastave je prisustvovao i ministar u Kurtijevoj vladi Nenad Rašić.

Poslije sjednice vlade, uslijedila je svečana sjednica skupštine gdje je na govornici istaknut znak tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Kako prenose prištinski mediji, amblem tzv. OVK na govornicu je postavila poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu.

Skupštinskoj sjednici prisustvuju predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, Kurti i predsjednik Albanije Bajram Begaj.

Na sjednici je pored ambasadora i Sulejman Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Članovi Organizacije veterana OVK postavili su prethodno na zgradi skupštine nekoliko plakata, na kojima su prikazani bivši predsjednik Hašim Tači i prvi albanski premijer Ismail Ćemali.

            "Heroji nacije, proglasili nezavisnost“, piše na plakatima.

        Tači je 17. februara 2008. pročitao Deklaraiju o proglašenju nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana