U Pirotu vanredna situacija poslije curenja amonijaka, u bolnicama više od 50 ljudi

Tanjug/ Srna
U Pirotu vanredna situacija poslije curenja amonijaka, u bolnicama više od 50 ljudi

NIŠ - U Pirotu je na snazi vanredna situacija poslije curenja amonijaka iz prevrnutog vagona, a škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade, javio je RTS. Zbog simptoma trovanja hospitalizovana je 51 osoba.

Osim policije, mjestu nesreće ni jutros niko ne može prići.

Auto-put i magistralni put na Koridoru 10 su još uvijek zatvoreni za saobraćaj, a alternativni pravac je stari put za Belu Palanku.

RTS je u MUP-u sinoć rečeno da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina, od čega je najmanje jedna upala u korito rijeke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, a da mjerenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli.

U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za  vanredne situacije na mjestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da nijedna nije završila u rijeci i da je polovina zapremine amonijaka iscurjela iz te jedne cistrne.

-Očekujemo dalje instrukcije, da li možde da se izvrši zaptivanje ili će u jednom trenutku krenuti pomeranje tih cisterni - rekao je Vasić i dodao da su dalji koraci da se vidi kako će se dalje postupati.

-Važno je da ljudi što manje izlaze iz kuće, iako je situacija sa amonijakom po merenjima u Pirotu nula, ali da se naročito izbegava prilaz tom delu terena na petlji Pirot -zapada. Policija je blokirala autoput - rekao je gradonačelnik.

Dodao je da treba utvrditi koje su inspekcije nadležne, kakva je situacija na terenu i kako će se ona odvijati tokom dana i najavio da će biti održan sastanak o mjerama koji će preduzeti.

Kako je rekao, u Pirot je stigao i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Dodao je da mu je javljeno da je jedna osoba preminula u toku noći, ali s obzirom da se radi o srčanom bolesniku, kako je rekao, ne zna se još šta je tačan uzrok smrti.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u Pirotu kazao da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija pod kontrolom. -Merenja koncentracije amonijaka u vazduhu u gradskom jezgru, koja su vršena na pet lokacija, pokazala su da nema prisustva amonijaka, ali je koncentracija povećana kako se približava mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od grada - rekao je Vesić.

Dodao je da razloga za paniku nema, ali da građani moraju da budu oprezni jer situacija još nije potpuno sanirana. Naveo je da je izvesno da su razlozi za akcident u lošoj željezničkoj infrastrukturi, s obzirom da su se na ovoj dionici često dešavale ranije slične nesreće, doduše nije bilo curenja amonijaka.

-Tri godine se čeka na rekonstrukciju ove pruge, 2018. godine je potpisana rekonstrukcija, a tek sada je raspisan tender. Moraćemo da ispitamo zašto je to tako - poručio je Vesić, koji je pohvalio reakciju policije, vatrogasaca i Gradske uprave, tačnije Štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

U Kliničko-bolničkom centru u Nišu, zbrinuto je 15 pacijenata zbog trovanja amonijakom, od čega 12 odraslih i troje  djece, i niko nije životno ugrožen, javlja dopisnica Tanjuga iz Niša.

Kako navodi, oni su hospitalizovani i nalaze se na intenzivnoj njezi, a sva djeca su stabilnih vitalnih parametara, rečeno je u KBC Niš.

Prema najnovijim podacima, prva uzorkovanja Nišave pokazuju da nema amonijaka, javlja dopisnica Tanjuga iz Niša.

Kako navodi, prema procjenama voda, čak i da ima amonijaka u njoj, ne može tako brzo da stigne od izvorišta do potrošača.

- Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo usled curenja amonijaka u Nišavu - saopštila je sinoć gradska uprava Niša.

Iz preventivnih razloga isključena je fabrika vode u Nišu, kao i nalivanje vode iz izvorišta Medijana.

U saopštenju se navodi da prvi uzroci vode pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana, a JKP „Naisus” preduzima sve preventivne mjere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana