U narednim mjesecima biće izvučen 21 brod nacističke flote iz Dunava

Tanjug
U narednim mjesecima biće izvučen 21 brod nacističke flote iz Dunava

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je u utorak izvađen prvi brod nacističke flote, a da će u narednim mjesecima biti izvučen 21 brod koji se već osamdeset godina nalaze na dnu Dunava.

On je na Instagram nalogu naveo da je juče kod Prahova iz Dunava izvučen prvi nacistički riječni vojni brod, koji je pripadao dunavskoj i crnomorskoj floti Kriegsmarine.  

"U narednoj fazi biće izvađeno oko 80 brodova", rekao je Vesić.  

Ministar podsjeća da su nacisti 1944. godine potopili blizu 200 brodova, kako bi zaustavili prodor sovjetske riječne flote u Dunav.  

"Svaki brod koji bude izvađen prolazi detaljnu kontrolu uz demontažu eksplozivnih sredstava koja su ostala u njima. To traje desetak dana. Na slikama prvog broda vidi se koliko je ostalo eksplozivnih sredstava na brodovima. Sve se to nalazilo u Dunavu osam desetljeća", naveo je Vesić na Instagramu.  

On je dodao da je Crvena armija uklanjala neke od brodova kako bi oslobodila plovni put krajem 1944, a potom i u proljeće 1945. godine.  

"Crvena armija je uklanjala brodove i kako bi pojedine osposobila za plovidbu u svojoj riječnoj flotili koja im je bila potrebna za završetak rata. Od tada, skoro osmo desetljeće, ništa nije rađeno sa vađenjem njemačke nacističke riječne flote", istakao je Vesić.  

Prema njegovim riječima, kada ovaj proces bude završen javnosti će biti omogućeno da vidi dio potopljene nacističke flote, koja 80 godina otežava plovidbu na ovom dijelu Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana