U kući bivšeg komandanta OVK pronađena povjerljiva dokumentacija o svjedocima

Tanjug
U kući bivšeg komandanta OVK pronađena povjerljiva dokumentacija o svjedocima

HAG - Specijalizovano tužilaštvo takozvanog Kosova sa sjedištem u Hagu saopštilo je da su u kući bivšeg gradonačelnika Mališeva i jednog od bivših vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Isnija Kiljaja, kome se sudi pred Specijalizovanim većima tzv. Kosova u Hagu, pronađeni povjerljivi materijali koji su u direktnoj vezi sa svjedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim vijećima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da posjeduje.

Tužilac Met Haling naveo je da je pretres kuće Kiljaja obavljen 2. novembra i da su pronađeni povjerljivi materijali u vezi sa svjedocima, a čije posedovanje predstavlja kršenje krivičnog postupka, objavila je Koha.

Haling je istakao da tužilaštvo opravdano vjeruje da bi taj materijal bio upotrijebljen da bi se, kako je rekao, “ometao tok pravde i uticalo na sudski proces”.

Haling je rekao da dokazi pokazuju da je Kiljaj krivično odgovoran za više krivičnih djela, između ostalog ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Na početku ročišta, sudija Nikolas Giju pitao je Kiljaja da li su poštovana sva njegova prava prilikom hapšenja, što je osumnjičeni potvrdio.

Kiljaja je u petak uhapsila Kancelarija specijalizovanog tužioca i istog dana je prebačen u prostorije Specijalizovanih vijeća tzv. Kosova u Hagu.

Kiljaj je bivši gradonačelnik Mališeva, opštine na oko 40 kilometara od Prištine. Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je u petak da smatra da sprečavanje sprovođenja pravde predstavlja krajnje ozbiljno djelo i najavilo da će nastaviti da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svjedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim djelima.

Specijalizovana vijeća imaju mandat da istraže zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela koja su počinjena u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine. Pored ostalih, u toku je suđenje u slučaju protiv bivšeg predsjednika tzv Kosova Hašima Tačija i ostalih optuženih.

Specijalizovana vijeća su 2020. godine uhapsila čelnike Udruženja ratnih veterana tzv OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanja svjedoka i povrede tajnosti postupka. Oni su potom sredinom maja 2022. godine osuđeni na četiri i po godine zatvora, ali je Gucati oslobođen sredinom oktobra ove godine jer je izrazio kajanje i tokom usmene rasprave izvinio se svima koji su se osjetili ugroženima zbog njegovih postupaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana