U junu u Beogradu skup svih udruženja dijaspore

Srna
U junu u Beogradu skup svih udruženja dijaspore

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević najavio je da će u prvoj polovini juna u Beogradu biti organizovan skup svih udruženja dijaspore.

Prema njegovim riječima, rezultat tog skupa trebalo bi da bude dugoročna strategija koja će biti osnov za buduće djelovanje u odnosima Srbije i dijaspore, ali i za izradu novog zakona o dijaspori i Srbima u regionu.

On je naveo da će biti organizovane panel-diskusije u koje će biti uključeni i resorni ministri koji će odgovarati na sva pitanja dijaspore.

"Želimo da čujemo šta ih interesuje, sa kakvim problemima se suočavaju kada, na primer, žele da ulažu ovde i da vidimo kako možemo da im pomognemo", rekao je Milićević za "Politiku", dodajući da će biti napravljeni mehanizmi za rješavanje tih otvorenih pitanja. On kaže da Beograd nikoga iz dijaspore ne želi da ubjeđuje da se vrati, nego želi da uspješnim privrednicima predstavi ekonomski napredak Srbije, uslove i pogodnosti koje bi imali, prednosti ulaganja u Srbiju.

"Želimo da umrežimo naše privrednike, da se razmenjuju iskustva, ali želimo sa njima i direktne susrete, zato radimo na tome da do juna dođemo do što većeg broja naših udruženja u dijaspori kako bi skup u Beogradu bio što veći", rekao je Milićević.

On je dodao da će u toku ljeta biti organizovano više od 20 kampova za mlade kako bi se promovisala ekologija, te da će u tim kampovima boraviti oko 15.000 djece iz dijaspore i Srbije koja će se družiti i raditi na uređenju Parka prirode "Zasavica". "Važno je da pomognemo da naša deci u dijaspori uče srpski jezik, da se uspoznaju sa istorijom i kulturom Srbije. Zato imamo akciju podele besplatnih bukvara za prvake, a obezbeđujemo i lektiru za više razrede, oprememo srpske biblioteke u dijapsori", naveo je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana