U Briselu još nije postignut nikakav dogovor Beograda i Prištine

Srna
U Briselu još nije postignut nikakav dogovor Beograda i Prištine

BEOGRAD/BRISEL - Beograd i Priština još nisu postigli nikakav dogovor o registarskim tabilicama i rješavanju krize na sjeveru Kosova i Metohije, rečeno je RTS-u večeras u delegaciji Beograda.

Delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu gdje traje sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom.

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano oglasio se na “Tviteru” navodeći da sastanak glavnih pregovarača Prištine i Beograda sa Lajčakom nije gotov, te da se pregovori nastavljaju sve dok se ne nađe rješenje za trenutnu krizu na sjeveru Kosova i Metohije.

Ovu informaciju potvrdio je i Lajčak na “Tviteru”, retvitujući poruku Stana.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bislimi rekao je ranije večeras da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dvije strane, a da se čeka pristanak Beograda.

On tvrdi da je dogovoren nacrt od tri prijedloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica Kfora i uklanjanje barikada na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Bislimi je poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao novinarima da će Kfor u subotu biti raspoređen na prelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi uslijedilo povlačenje prištinske policije, kao i barikada na prelazima.

On je naveo da sporazum predviđa da od ponedjeljka Beograd i Priština koriste stikere /naljepnice/ umjesto da mijenjaju tablice, te da će to biti privremeno, a da će biti formirana radna grupa koja treba da pronađe trajno rješenje za slobodu kretanja vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana