U Beogradu rekord – parking mjesto dostiglo cijenu od koje se vrti u glavi

B92
Foto: Printscreen

Procjenitelj Milić Đoković je za Euronews Srbija izjavio da je u glavnom gradu garažno mjesto prodato za oko 55.500 evra.

Đoković je rekao da će transkacija koja je obavljena biti evidentirana kroz najnoviji izvještaj Republičkog geodetskog zavoda, koji će biti objavljen početkom sljedeće godine.

Na osnovu polugodišnjeg izvještaja RGZ, najviše do sada postignuta cijena bila je za garaže na Kopaoniku i Beogradu na vodi od 48.000 evra.

"Prodato je garažno mjesto površine 14 kvadrata, na Novom Beogradu, u Ulici Milentija Popovića, a postignuta je cijena od oko 3.965 evra po kvadratu", rekao je Đoković.

On je istakao da je u prestonici sve izraženiji problem parkiranja i da je u pojedinim delovima grada gotovo nemoguće naći slobodno parking mesto, zbog čega svaki kupac prilikom kupovine nekretnine prvo razmatra dostupnost garažnog mjesta.
 
"Infrastruktura na žalost ne prati gradnju u smislu parkiranja. Veliki je problem za parkiranje u svim većim gradovima. Više se isplati kupiti garažno mesto, nego ga iznajmljivati, ali ni to nije lako pronaći. Ljudi koji imaju novca, ali nedovoljno za stan, kupe garažu i izdaju je za minimum 70 evra. Uloženo im se tako vraća za petnaestak godina. To mnogi vide kao dobro rešenje, jer se samo uzima kirija, odnosno nema troškova renoviranja, brige o stolariji ili pločicama niti amortizacije, kao kod stana ili kuće koji se izdaju", kaže Đoković", rekao je Đoković.

Potražnja za svim vrstama nekretnina raste od početka godine, a najveći trend rasta zabilježen je kod garažnog prostora. U agencijama za nekretnine kažu da je garažni prostor postao gotovo presudna stavka kod odluke o kupovini stana i da se nekretnine u zgradama koje ga nemaju teže prodaju. S druge strane, raste tražnja zbog kupaca koji žele da investiraju u ovu vrstu nekretnina, da bi ih izdavali, jer mjesečna kirija košta i od 50, pa do 200 evra, u zavisnosti od lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana