U Beogradu deveti protest građana i opozicije, šetnja do Palate pravde

GS
U Beogradu deveti protest građana i opozicije, šetnja do Palate pravde

BEOGRAD - U Beogradu se održava deveti protest na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja", piše RTS.

Poslije okupljanja ispred sjedišta Republičke izborne komisije, okupljeni građani krenuli su u šetnju do Palate pravde kako bi zatražili oslobađanje onih koji su uhapšeni. Protest se održava i u Kraljevu.

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Srbija protiv nasilja" i član Privremenog organa Beograda Vladimir Obradović izjavio je da je "veliki broj građana postao žrtva policijske torture samo zato što su mirno protestovali".

Obradović je na protestu ispred Republičke izborne komisije rekao da su to "naša braća i sestre koji su utamničeni, jer su ukazali da je neko ukrao glasove građana i da to ne sme da se dešava".

Istakao je i da "ovo može da traje i 300 dana, ali će izborna volja Beograđana biti odbranjena".

-Ovo nije borba za vlast, ovo je borba za slobodu i u toj borbi moramo svi da učestvujemo - poručio je kandidat za poslanika liste "Srbija protiv nasilja" Srđan Milivojević.

Naglasio je da su svi građani koji su privedeni nakon demonstracija dobili besplatnu pravnu pomoć, da su neki i pušteni, ali da su i najmlađi sa samo 18 godina u pritvoru.

Pozvao je građane da se u što većem broju pridruže protestu, "jer su samo brojnost i solidarnost naša snaga".

Predsjednik sindikata "Sloga" Željko Veselinović rekao je da je zabrinut za zdravstveno stanje svih koji štrajkuju glađu, posebno za Mariniku Tepić za koju je rekao da više nije u mogućnosti da ustaje bez nečije pomoći.

.Želim da apelujem na državne organe i predsednika države da puste ove mlade ljude i sve koje su pritvorili protivzakonito. Ono što se desilo pre neko veče nije napad na ustavni poredak. Želeo bih da se zahvalim svima koji nam ovih dana daju podršku. Apelujem i na međunarodne organizacije i sindikalne organizacije kako bi vršili pritisak na svoje zemlje da se nešto promeni - rekao je Veselinović u obraćanju okupljenima ispred sedišta RIK-a.

I u Kraljevu se održava protest opozicionih stranaka zbog, kako je u pozivu građanima naglašeno, "prekrajanja izborne volje naroda".

Okupljenim građanima ispred zgrade Policijske uprave obratili su se nosioci izbornih lista “Lokalnog fronta, “Starosedelaca”, “Srbija protiv nasilja” i “Nada”.

Zajednička poruka sa skupa je da neće odustati od borbe za svaki glas građana Kraljeva.

Prema rezultatima koje je saopštio GIK, na lokalnim izborima u Kraljevu nijedna politička opcija nema većinu za formiranje Skupštine. Od 70 odborničkih mjesta SNS je osvojio 33, "Starosedeoci” 12, ”Srbija protiv nasilja” osam, a SPS i “Lokalni front” po sedam mandata.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić štrajkuje glađu od 18. decembra. Njoj su se u štrajku glađu pridružile i dvije poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, kao i poslanik Janko Veselinović, te predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

Lista "Srbija protiv nasilja" saopštila je da neće učestvovati na izborima koji će se u subotu ponoviti na jednom broju biračkih mjesta, jer, kako kažu, oni ne mogu anulirati navodnu pljačku ni ispraviti nepravdu koja se dogodila 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana