U Beču održan "Prosvjetin" srpski novogodišnji koncert

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- U Beču je održan 10. "Prosvjetin" srpski novogodišnji koncert sa kojeg je poručeno da je cilj održavanja ove manifestacije da bude most među kulturama, ali i važna promocija srpske zajednice u Austriji.

Publici su se obratili predsjednik SPKD "Prosvjete" u Austriji Marko Sarić i potpredsjednik Srđan Mijalković, kao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević koji je čestitao "Prosvjeti" na decenijskom vrijednom radu.

Milićević je istakao da je koncert u Beču sjajno veče srpske muzike, običaja i tradicije, te promocija kulturnog identiteta i bogatog stvaralaštva srpskog naroda.

Sarić je istakao važnost rada srpskih škola i rada na definisanju statusa srpske zajednice u Beču, saopštilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" u Austriji.

Mijalković, koji je idejni tvorac manifestacije, podsjetio je na prvi cilj koncerta od osnivanja 2012. godine - da bude most među kulturama, ali i prava slika vrhunske srpske muzičke umjetnosti i značajna pozitivna promocija srpske zajednice u Austriji.

Koncertu u Beču, koji je održan u prepunoj svečanoj sali Magistrata trećeg bečkog okruga, prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović, konzul Milica Vučković, vojni izaslanik pukovnik Željko Bosanac i šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović.

Prisustvovali su i izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja otac Đorđe Pantelić, sekretar beogradske "Prosvjete" Dejan Mastilović, srpski istoričar Miloš Ković, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici srpskih organizacija u Austriji, nastavnice "Prosvjetinih" škola iz Graca i Linca, ali i gosti iz javnog života Beča, kao i veliki broj poštovalaca srpske kulture iz Austrije.

U glavnom dijelu programa nastupili su Mali hor "Prosvjete", Studentski orkestar Beč i Beogradski oktet "Iskra" koji je izveo program "Srpska dvorska muzika". Specijalni gosti bili su muzička porodica Pilerovi, kao i virtuoz na tamburi Bako Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana