U Ambasadi Srbije u SAD izložba u čast Misije Halijard

Tanjug
U Ambasadi Srbije u SAD izložba u čast Misije Halijard

VAŠINGTON - U Ambasadi Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba u čast Misije Halijard, najveće akcije spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu izvedena u Srbiji, a ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da „danas naša generacija živi po standardima tog prijateljstva“.

Đurić je na Tviteru naveo da se ''s ponosom pridružuje'' organizaciji izložbe posvećene operaciji Halijard kada je u Srbiji spaseno više od 50 savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu.

-Večeras se sa ponosom pridružujemo našim prijateljima iz Fondacije Misije Halijard u organizaciji izložbe posvećene izuzetnoj operaciji koja je jedinstven primer kako je prijateljstvo i bratstvo po oružju nastalo u najsloženijim okolnostima, u okruženju koje je bilo nemilosrdno, i u kojem je spasavanje života svakog avijatičara predstavljalo direktnu pretnju onima koji su učestvovali u misiji - napisao je Đurić.

Dodao je da je Misija Halijard ''priča o herojstvu i hrabrosti vazduhoplovaca koji su rizikovali svoje živote da oslobode zemlje hiljadama milja udaljene od svojih rodnih gradova, i o običnim ljudima koji su rizikovali svoje živote da bi spasili američke i savezničke avijatičare''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana