U akciji ROSU uhapšeni carinik i predsjednik UO Ski-centra „Brezovica“

Agencije
Foto: Tviter/Petar Petković

ŠTRPCE - Carinik inicijala N.G. i predsjednik Upravnog odbora Ski-centra "Brezovica" S.I. uhapšeni su u današnjoj akciji specijalne jedinice ROSU u Štrpcu, koja još traje, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi /KPS/.

Rješenjem nadležnog tužioca, uhapšeni N.G. i S.I. određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo primanje mita.

Osnovno tužilaštvo iz Uroševca saopštilo je da je na osnovu naredbe Osnovnog suda u tom gradu danas sprovodi akciju "Brezovica" u kojoj je pretreseno sedam različitih lokacija u Šrtrpcu, među kojima i objekat Privremenog organa opštine.

Pripadnici ROSU upali su rano jutros u više srpskih kuća u urbanom dijelu Štrpca, selu Sevce i vikend naselju Brezovica u ovoj opštini.

Iz KPS-a navode da je pretres, koji je počeo nešto prije 6.00 časova na sedam odvojenih lokacija, nastavak akcije Brezovica u kojoj je do sada uhapšeno petnaestak lica, osumnjičenih za različita krivična djela.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su, navodeći da je ROSU upala i u zgradu Privremenog organa srpske opštine Štrpce, ocijenili da je jutrošnja akcija ROSU jedinice naoružane dugim cijevima uznemirila građane Štrpca.

Do ove akcije, kako navode iz Kancelarije, dolazi dan pred obilježavanje "Pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine", čime vlasti u Prištini pokazuju da akcija nema veze ni sa kakvom navodnom borbom protiv korupcije, nego je jedini cilj da se zastraši srpski narod, unese nemir u srpske sredine i preostali Srbi na ovaj način proteraju sa svojih vjekovnih ognjišta.

"U prilog tome svedoči i činjenica da su albanski političari i prethodnu akciju tempirali na Badnji dan, baš uoči obeležavanja Božića, najvažnijeg praznika Srba", podsjećaju iz Kancelarije.

Iz Kancelarije su poručili da se, uprkos bestijalnim pritiscima, Srbi na Kosovu i Metohiji neće pokolebati ni slomiti i nastaviće da čuvaju mir i stabilnost.

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije upozoravaju da je očigledna namjera premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju neodmjerenu reakciju srpskog naroda i izazovu novu destabilizaciju prilika na terenu.

O najnovijoj provokaciji usmjerenoj prema Srbima na Kosmetu Kancelarija će obavijestiti sve međunarodne predstavnike jer takozvani obračun sa korupcijom ne smije biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda.

Vučić o upadu ROSU: Nismo naivni da očekuje reakciju Zapada

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji.

Cilj Prištine je, ističe, da "očiste" Sirinićku župu, da bi jug Kosmeta bio oslobođen prisustva Srba, da ne mogu tamo da opstanu, a sve prikriveno iza lažne brige za poštenje u odnosu na upravljanje Brezovicom.

"Meni je to sasvim jasno, a da li će i drugima biti jasno, to je druga stvar... A, da li da očekujemo da neko nešto kaže? Nemojte da ste naivni. Davno smo prevazišli taj stepen naivnosti da verujemo da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja Srba na KiM", poručio je Vučić.

Podsjetio je da se sutra navršava 18 godina od pogroma Srba, 17. marta 2004. godine, pitajući koliko je ljudi, za tih 18 godina, odgovaralo, za uništavanje srpskih svetinja i ubijanje ljudi, dodajući da se oni koji su u Beogradu tada ćutali i ništa nisu preduzimali, danas hvale time što su ćutali i ništa nisu preduzimali.

"Ali, to nam je nauk da brinemo da nam se makar u takvoj razmeri, tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju", rekao je Vučić.

 

Petković: Nedopustivo iživljavanje ROSU nad Srbima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je danas, povodom upada specijalaca Rosu u srpske kuće u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce, da se radi o nedopustivom iživljavanju nad Srbima i to dan uoči godišnjice pogroma.

" Ovako specijalci Rosu vršljaju po Štrpcu, maltretiraju i zastrašuju Srbe! Više od šest sati drže opštinu i ulice u blokadi, preturaju po kancelarijama, ruše šta stignu, i dalje vršljaju!", naveo je Petković na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana