Tužilaštvo nastavlja rad na slučaju djevojčice sa Zvezdare

Tanjug
Tužilaštvo nastavlja rad na slučaju djevojčice sa Zvezdare

BEOGRAD - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će nastaviti provjere u slučaju djevojčice koja je pronađena zapuštena na Zvezdari, te ispitati da li ima propusta u Centru za socijalni rad, u službi zaduženoj za obrazovanje djeteta kao i da li je neko pomagao tokom bjekstva Urošu P, koji je osumnjičen da je držao zatočenu ćerku (8).

Osumnjičeni je uhapšen i njemu je određen pritvor, dok tužilaštvo nastavlja da preko policije i drugih državnih organa proverava sve što bi eventualno dovelo do novih postupaka protiv osoba u čijem stanu je uhapšen Uroš P, odnosno da li postoji sumnja da su počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Kako je saopštilo tužilaštvo, provjerava se i da li ima propusta u Centru za socijani rad u periodu od donošenja presude do pronalaska djeteta u stanu.

Takođe, provjeravaju i da li ima propusta u službi zaduženoj za obrazovanje djeteta, odnosno polazak u školu, zatim onih koji je trebalo da evidentiraju djevojčicu za vakcine, vrtić, predškolsko vaspitanje.

Za neke od tih propusta ministarstva i zaštitnik građana sprovode provjere i nadzor, a tužilaštvo će takođe zatražiti izvještaj, nakon čega će dokumentaciju dostaviti na ocjenu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, radi procjene da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Višeg suda pred kojim postupa.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dvije godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao tjelesni integritet svoje ćerke, maloljetne L. P. čime bi učinio krivično djelo Nasilje u porodici.

U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog U. P. stiču obilježja i krivičnih djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza na štetu maloljetne oštećene L. P.

Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je na štetu oštećene I. L, emotivne partnerke osumnjičenog učinjeno krivično djelo nasilje u porodici, krivično djelo zlostavljanje i mučenje i krivično delo protivpravno lišenje slobode.

Naime, nakon što je 24. marta izvršen pretres stana na Zvezdari u kojem je pronađena maloljetna oštećena, dežurni zamjenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim koji se dao u bekstvo.  

Uroš P. je pronađen 28. marta  kada mu je određeno zadržavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana