Tužilaštvo će do 31. maja objelodaniti 1.500 dokaza protiv Tačija i ostalih

Tanjug
Tužilaštvo će do 31. maja objelodaniti 1.500 dokaza protiv Tačija i ostalih

HAG - Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova izjavila je danas da to tužilaštvo ima oko 1.500 dokaza za suđenje u procesu protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba takozvane Oslobodilačke vojske kosova (OVK), a koje bi moglo da objelodani odbrani do 31. maja 2021.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilaštvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih.

Predstavnica tužilaštva je ukazala da će možda imati i više dokaza protiv optuženih, ali da to zavisi od daljeg toka istrage koja i dalje traje.

Napomenula je da tužilaštvo ima 153 svjedoka, čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju.

Govoreći o objelodanjivanju dokaza ona je navela da će kompleti materijala biti dostavljani odbrani u etapama.

Rekla je da tužilaštvo nema obavezu da materijal obilježava kao "oslobađajući" kada ga dostavlja odbrani, već da će samo najaviti kada bi takvi dokazi mogli da joj budu dostavljeni.

Prethodno su branioci optuženih upozorili da obrana ne može da počne svoju istragu i prepremu za suđenje, prije nego što se upozna sa većim ili kompletnim dokaznim materijlom tužilaštva.

Danas se održava statusna konferencija o dokazima protiv Tačija, a pored njega na optužnici Specijalizovanog tužioca nalaze se i Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Tačijev branilac advokat Denis Hoper najavio je da će podnijeti zahtjev sudu za ukidanje pritvora Tačiju i privremeno puštanje na slobodu, napominjući da mu je za to neophodno da zna sa kojim kontra argumentima raspolaže tužilaštvo.

- Tužilaštvo treba da nam dostavi svoje komepletne argumente za pritvor, jer su oni u nalogu za hapšenje redigovani, pa odbrana ne može da se adekvatno izjasni, a sud je do sada saslušao samo argumente tužilaštva i odredio pritvor Tačiju - naveo je pored ostalog advokat Hoper.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je rekao Tačijevom braniocu da podnese zahtjev za ukidanje pritvora, na koji će se tužilaštvo izjasniti, a potom će on donijeti svoju odluku o zahtjevu odbrane.

Nakon što je branilac optuženog Kadrija Vesljija advokat Ben Emerason počeo da govori o tome kako se Veslji dobrovoljno predao sudu nakon dogovora sa tužilaštvom, prekinut je video striming konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana