Tužilac Smit traži dugotrajnu zatvorsku kaznu za bivšeg pripadnika OVK

Srna
Tužilac Smit traži dugotrajnu zatvorsku kaznu za bivšeg pripadnika OVK

PRIŠTINA - Specijalizovani tužilac Džek Smit zatražio je da bivši pripadnik terorističke OVK Salih Mustafa iz Podujeva bude osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu pred sudom za Kosovo i Metohiju gdje se sudi pripadnicima bivše OVK za zločine nad Srbima, Albancima i političkim neistomišljenicima počinjenim od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Smit je tokom javne rasprave zatražio da se prilikom izricanja presude moraju uzeti u obzir realnost zločina i uticaj koji su oni imali na živote žrtava i njihovih porodica.

Prema njegovim riječima, Mustafa je imao dvostruku ulogu, kao komandant i direktni izvršilac u zloupotrebama za koje tužilaštvo tvrdi da su počinjene u improvizovanom UČK pritvoru u jednoj kući u selu Zlaš kod Podujeva.

On je ponovio da je to što je Mustafa imao dvostruku ulogu otežavajuća okolnost jer je u svojstvu komandanta UČK za region Zlaš bio direktni izvršilac u naredobodavac pod čijom su kontrolom počinjeni brutalni i ozbiljni zločini nad žrtvama.

Smit je napomenuo da Mustafa tokom suđenja nije pokazao kajanje, te da su svjedoci i žrtve bili pod strašnim pritiscima tokom sudskog postupka.

-Moja kancelarija traži da optuženom date dugotrajnu zatvorsku kaznu. Vi znate da to ne radimo olako, već tek nakon temeljnog razmatranja svih faktora koji će biti uzeti u obzir pri odmeravanju pravedne kazne u ovako teškom slučaju - rekao je Smit.

On je istakao da bi presuda koju traži bila dio satisfakcije za žrtve i njihove porodice koje zbog brutalnosti Saliha Mustafe pate cijeli život.

-Ovaj slučaj je o žrtvama i njihovim porodicama. Ovaj slučaj je i o odgovornosti afirmacijom vladavine prava za budućnost, budućnost podržanu u pravdi koju žrtve i njihove porodice toliko dugo traže i svoju slobodu da žive kao ravnopravan članovi zajednice na Kosovu - naglasio je Smit.

Suđenje Salihu Mustafi u Hagu ulazi u završnu fazu, a u sudskom procesu saslušano je 13 svjedoka, od kojih su mnogi bili u svojstvu zaštićenih jer je postojao rizik po njihove živote.

Prema tvrdnjama Specijalizovanih vijeća, potvrđenom optužnicom se utvrđuje da su otprilike između 1. aprila 1999. i 19. aprila 1999. godine, u pritvorskom „kompleksu“ u Zlašu u opštini Podujevo počinjeni zločini proizvoljnog zatvaranja, okrutnog postupanja i mučenja protiv najmanje šest osoba.

U optužnici se navodi i da je „19. aprila 1999. godine ili približno tog datuma, pri kraju aprila 1999. godine, na toj lokaciji ubijen jedan zatvorenik“.

Salih Mustafa je u pritvoru u Hagu od 24. septembra 2020. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana