Tuđman izazvao rat

Agencije
Tuđman izazvao rat

Beograd - Zastupnici Srbije su u nastavku suđenja pred Međunarodnm sudom pravde po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid ocijenili da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izazvao rat da bi uspostavio nezavisnu Hrvatku, koju je očajnički želio.

Srpski pravni tim je istakao da je hrvatska tužba protiv vlasti u Beogradu zbog navodnog genocida očigledno lažna i jednostrana i da je Hrvatska ponudila "karikaturalnu priču o raspadu Jugoslavije i genezi nasilja, kao u filmovima i Džejmsu Bondu".

Zastupnik Srbije Vejn Džordaš rekao je da je Hrvatska ponudila priču o "filmskom zlikovcu u liku Slobodana Miloševića koji, okružen saradnicima, Vojislavom Šešeljem i drugima, raspiruje vatru ekstremnog srpskog nacionalizma sa užasnim genocidnim posljedicama", prenosi RTS.

On je naveo da je problem što je Hrvatska iz te priče uklonila svaki trag Tuđmanovog "otrovnog režima" i o njegovoj izričitoj podršci fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ ili o njegovim razmatranjima genocidnih promjena smišljenih da donesu "harmoniju u nacionalnu strukturu".

"Tuđman bi, da je poživeo, bio optužen za ratne zločine", rekao je Džordaš, pozivajući se na izjavu nekadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Haškog tribunala Grejema Bluita i citirajući izjavu bivšeg ministra policije Hrvatske Josipa Boljkovca da su "1991. bili napadnuti Srbi i Jugoslavija, ne Hrvatska" i da je "Tuđman želio rat po svaku cijenu".

On je podsjetio na Tuđmanovu izjavu da su "Srbi morali da nestanu iz Krajine", koju je izrekao na sastanku sa njegovim vojnim komandantima na Brionima 31. jula 1995. godine, ocjenjujući da to pokazuje genocidnu namjeru da srpsko stanovništvo Kninske krajine djelimično uništi.

Džordaš je dokazivao i da, nasuprot tvrdnjama Hrvatske, ni u jednoj presudi Haškog tribunala srpskim političkim, vojnim ili policijskim zvaničnicima nije bilo utvrđeno da su imali namjeru ili pokušali da unište Hrvate kao etničku grupu.

Zastupnik Srbije Vilijam Šabas je rekao da je su u srpskoj kontratužbi izloženi snažni dokazi da je napad na krajiške Srbe bio smišljen na najvišem nivou hrvatske države i da je bio izraz lične politike Tuđmana i njegovog rasističkog pogleda na Srbe i druge narode.

Srbija će u popodnevnom dijelu rasprave ukazati na dokaze u prilog svojoj kontratužbi i izložiti završne argumente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana