Tri inženjera privedeni zbog izdaje povjerljivih tajni

RTS
Foto: RTS

VALjEVO - Trojica inženjera, osumnjičena da su u dužem vremenskom periodu stranoj državi odavala vojne i druge povjerljive tajne iz valjevskog "Krušika", privedena su u akciji BIA, Vojnobezbjednosne agencije, MUP-a Srbije i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu. Uhapšeni su M. O. (1987), D. L. (1960) i D. M. (1961), svi iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo špijunaža, saopštio je MUP Srbije.

Osumnjičeni su bivši i sadašnji inženjeri u Holding kompaniji „Krušik“ iz Valjeva, koji su neovlašteno iznosili povjerljivu poslovno-tehničku dokumentaciju iz ove kompanije i ustupali je inostranoj organizaciji, a na štetu bezbjednosnih, odbrambenih, vojnih i drugih interesa, kao i slabljenje moći Republike Srbije, precizira se u saopštenju.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.

Kako RTS saznaje, postoje osnovi sumnje da su inženjeri koji su privedeni tokom 2024. kontinuirano ostvarivali kontakte sa državljanima Sjeverne Makedonije, zaposlenima u kompaniji "ATS Group", na čijem je čelu Š. D.

Ovaj makedonski biznismen je, u akciji BIA, VBA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, 11. novembra 2019. godine bio uhapšen sa penzionisanim inženjerom u PD "Prvi partizan” a. d. iz Užica i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, zbog sumnje da je kao vlasnik PD "ATS Group" iz Skoplja preko penzionisanog inženjera u PD "Prvi partizan“ dolazio u posjed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD "Prvi partizan".

Međutim, poslije samo mjesec dana, Š. D. je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode. Postupajući tužilac odbacio je krivičnu prijavu protiv njega, nakon što je 21. januara 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 29.393.925 dinara.

Makedonski biznismen je tako oslobođen sumnje za krivično djelo davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana