Tolkač: Hvala Vučiću, Ukrajina ne mijenja stav o Kosovu

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je u svojoj izjavi skrenuo pažnju na događaje u Ukrajini, na humanitarnoj pomoći koju dobija ukrajinski narod i na stvaranju izuzetno povoljnih uslova za raseljene iz Ukrajine koji su utočište našli u Srbiji.

On je ponovio principijelni stav Ukrajine koji se ogleda u poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine.

Prema njegovim riječima, trenutno je eskalacija bezbjednosne situacije na Kosovu i u Balkanskom regionu prije svega u interesu Rusije, koja bi, tvrdi on, na taj način skrenula bar pažnju Evrope sa "ruskih ratnih zločina u Ukrajini".

"Nije slučajnost to što je situacija na sjeveru Kosova počela da eskalira prošle godine upravo poslije neuspjeha ruskog blickriga protiv Ukrajine", smatra on.

"Ambasada ne raspolaže informacijama o planovima vojnog vrha Ukrajine u vezi sa rokovima i pravcima oslobađanja Ukrajine od osvajača, ali ono što pouzdano znamo jeste da će se ukrajinski narod boriti za oslobođenje svakog centimetra naše zemlje", rekao je Tolkač.

On je naveo da Ukrajina danas ne brani samo sebe, već i zajedničke evropske vrijednosti i budućnost, kao i da računa da će Srbija pojačati podršku borbi ukrajinskog naroda i da će jačanje takve podrške i što prije oslobađanje cijele Ukrajine odgovarati i interesima svih Srba.

"Može li se očekivati da će 'teroristi iz Kremlja' imati pozitivan uticaj na Kosovo i region ako su sravnili sa zemljom desetine gradova u ukrajinskom Donbasu, uključujući istorijski administrativni centar Slavjanoserbiji, Bahmut, i ubiju hiljade ljudi koji su uglavnom govorili ruski u istočnoj Ukrajini? Ako svaki dan bombarduju ukrajinsku civilnu infrastrukturu projektilima i dronovima, ako su digli u vazduh Kahivsku HE i počinili akt ekocida prije mjesec dana, a sada ucjenjuju svijet i Evropu prijetnjom terorističkog napada na najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporožju?", zapitao je Tolkač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana