Tiodorović:Strahovit broj umrlih u Srbiji,stiže zarazniji Delta soj

Tanjug
Tiodorović:Strahovit broj umrlih u Srbiji,stiže zarazniji Delta soj

BEOGRAD - Broj umrlih od kovida je „strahovit“, a nove žrtve su nevakcinisani, izjavio je danas srpski epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i pozvao još jednom građane da prime vakcinu protiv virusa korona, kako bi se dostigao kolektivni imunitet.

Na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba odlučeno je i da se jesenji raspust za učenike produži na devet dana, a Tiodorović smatra da ta odluka može da pomogne, ali da nas čeka „mnogo zarazniji“ Delta plus soj, kao i pojava sezonskog gripa.

Krizni štab je donio odluku da kovid propusnice budu obavezne od 20 časova u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama, a Tiodorović napominje da medicinski dio štaba ostaje pri stavu da propusnice mogu biti efektivne samo ukoliko se sprovode 24 sata.

Zato je ukazao da se moraju poštovati trenutne mere.

-Propao nam je scenario da se vakciniše što veći broj ljudi i da sprovodimo oštre mere. Ostao nam je scenario koji se zove prirodni proces, što znači da će se zaražavati svi - rekao je Tiodorović za TV Prva.

Kako je rekao, vakcinisani imaju dobar imunitet, a zaštićeni su i oni koji su preležali kovid, dok će žrtve biti nevakcinisani, kao i vakcinisani stari teški hronični bolesnici.

-Od želje da stignemo do kolektivnog imuniteta, deli nas jedan deo antivaksera, ali i politikanstvo koje se koriste u svakoj prilici, na svakom mestu - poručio je Tiodorović.

Velika Britanija je postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu lijeka protiv korona virusa u obliku pilule - molnupiravir, a Tiodorović izražava nadu da će je i Srbija dobiti ubrzo.

-Do sada smo sa američkom firmom koja to radi, veoma dobro sarađivali i mislim da pilula može biti efikasnija u samom lečenju, jer se daje u prvih pet dana kada se pojave simptomi - poručio je Tiodorović.

Međutim, ukazao je da je i nakon pilule potrebna vakcina.

Tiodorović je podržao i odluku Grčke pravoslavne crkve da svi vjernici koji prisustvuju verskim službama, moraju da imaju negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji.

-To je odraz odgovornosti - naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana