Tepavčević: Nikada nećemo dozvoliti da budu zaboravljene žrtve

Srna
Tepavčević: Nikada nećemo dozvoliti da budu zaboravljene žrtve

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević položila je danas vijenac na Spomenik djeci stradaloj u NATO agresiji na SR Jugoslaviju i poručila da Srbija nikada neće dozvoliti da žrtve tog tragičnog događaja budu zaboravljene.

Ona je ukazala na to da su za 78 dana NATO agresije izvršeni brojni napadi na civilne i vojne ciljeve, da su stradali nevini ljudi, kao i da je pretrpljena značajna materijalna šteta i narušena životna sredina.

“Ono što svakog čoveka najviše boli to su dečje žrtve i dečije suze. Milica iz Batajnice, Sanja iz Varvarina, Branimir iz Aleksinca i brojna druga prekinuta detinjstva podsećaju nas na sve strahote strašnog proleća 1999. godine”, rekla je Tepavčevićeva.

Pod izgovorom “sprečavanja humanitarne katastrofe” Albanaca na Kosovu, NATO je na današnji dan 1999. godine počeo agresiju na SR Jugoslaviju /SRJ/, gazeći time Povelju UN i svoj osnivački akt, kojim je definisan kao odbrambeni savez.

Tokom 79 dana agresije korištena su ubojna sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom.

U velikim civilnim razaranjima, nezabilježenim u savremenoj svjetskoj istoriji, ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet.

Ukupna ratna šteta procijenjena je na više od 100 milijardi dolara, ne računajući neprocjenjivu štetu nanesenu prirodnoj sredini i dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana