Tanžu Biglič, turski ambasador u Srbiji: Ankara za rješenje kosovskog pitanja zasnovano na konsenzusu

Srna
Tanžu Biglič, turski ambasador u Srbiji: Ankara za rješenje kosovskog pitanja zasnovano na konsenzusu

BEOGRAD - Turska podržava trajno i sveobuhvatno rješenje kosovskog pitanja, zasnovano na slobodnoj volji i konsenzusu Beograda i Prištine, jer je to od vitalnog značaja za sve zemlje u regionu, rekao je turski ambasador u Beogradu Tanžu Biglič.

Biglič je naveo da je pitanje Kosmeta jedna od najvećih prepreka za bezbjednost i dobrobit naroda u regionu, a da su za Tursku stabilnost i mir na Balkanu od vitalnog značaja, jer bi svaka nestabilnost mogla direktno da utiče i na Tursku.

Na pitanje da li je saglasan sa konstantacijom da je Sandžak/Raška "dežurno bure baruta", turski ambasador je rekao da je Sandžak most prijateljstva između Turske i Srbije.
- Negativne etafore o Sandžaku nisu od koristi ni za region, a ni za Srbiju - rekao je Biglič za "Blic".
Biglič je rekao da je auto-put Beograd-Sarajevo put prijateljstva koji će povećati saradnju i ojačati trgovinske i ekonomske odnose između Srbije i BiH.

On je podsjetio da je izgradnja tog puta počela u oktobru prošle godine, da ima dvije dionice, od kojih se Sremska Rača-Kuzmin-most na Savi nastavlja da gradi velikom brzinom, a radovi na projektu druge Požega-Kotroman (prema Višegradu) su u toku i predviđeno je da budu završeni u toku 48 mjeseci.

Biglič je dodao da je Srbija postala trgovinska atrakcija za turske investitore, koji su najviše zainteresovani za tekstilni i građevinski sektor, da turske kompanije zapošljavaju 10.000 ljudi, a broj ulaganja je postao 250 puta veći.
Kada je riječ o gasovodu "Turski tok", on je naveo da je prvi dio projekta već započet i počelo je dopremanje gasa preko prve trase do Turske.

Govoreći o Aja Sofiji i njenom pretvaranju u džamiju, Biglič je rekao da je Turska svjesna njenog istorijskog, arhitektonskog i vjerskog značaja za čitavo hrišćanstvo, posebno za pravoslavne crkve, ali i za muslimane.
On je dodao da će Aja Sofija ostati otvorena za sve bez obzira na vjeru i da će biti očuvan njen kontinuitet i vrijednosti.

Kada je riječ o izbjegličkoj i migrantskoj krizi, turski ambasador je istakao da je u Turskoj 3,6 miliona izbjeglih Sirijaca, na koje je njegova zemlja do sada potrošila oko 40 milijardi dolara, te da nije fer očekivati da spriječi novi talas migracije bez podrške i koordinacije međunarodne zajednice, posebno EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana