Tanasić: Mladi svoj rječnik sveli na hiljadu riječi

G.S.
Tanasić: Mladi svoj rječnik sveli na hiljadu riječi

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić je rekao Srni da u Srbiji još postoji "poveliki broj građana" bez osmogodišnje škole, te ukazao na osiromašenje srpskog jezika i opasnost od upotrebe posrbljenih engleskih riječi među mladim generacijama koje su svoj rječnik svele na hiljadu riječi i loše govore srpski.

 

 

"Znamo da imamo još uvek poveliki broj građana u Srbiji koji nemaju završenu osmogodišnju školu, imamo još veći broj koji imaju samo osmogodišnju školu, a tako je i u Republici Srpskoj", rekao je Tanasić povodom Međunarodnog dana pismenosti.

On je rekao da, kada se govori o pismenosti srpskog naroda bilo gdje, mora se imati u vidu struktura stanovnika, među kojima još ima onih kojima je u mladim danima standard bio da imaju četiri razreda osnovne škole ili osmogodišnju školu, a to nije mali broj.

"Međutim, problem je što i među mladima imamo i onih koji imaju samo osmogodišnju školu, a poneko čak ni to. I to je ono čime društvo treba da se zabavi", istakao je Tanasić.

Tanasić je, sa druge strane, naglasio činjenicu da i među ljudima koji imaju i srednju školu, pa i završene fakultete, postoji veliki broj onih koji slabo vladaju srpskim jezikom, te istakao da nije dovoljna samo briga o učenju srpskog jezika, nego i o njegovom kvalitetnom učenju i dobrom vladanju srpskim jezikom.

On je rekao da zbog ekonomskih i društvenih okolnosti ljudi misle da samo dobrim vladanjem engleskog jezika mogu sebi obezbijediti budućnost, ali da je za sve građane važno vladanje maternjim jezikom, jer većina obavlja poslove služeći se srpskim jezikom.

uskoro će se moći razmišljati o poboljšanju statusa srpskog jezika u crnoj gori

Tanasić misli da će se uskoro moći razmišljati i o popravljanju statusa srpskog jezika u Crnoj Gori, koji je i prema popisu, uz sve moguće pritiske, ipak bio većinski jezik u toj zemlji.

Danas, 8. septembra, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan pismenosti, što je datum koji je još 1966. godine utvrdio Unesko.

Cilj je da se svake godine međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u velikom dijelu svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana