Tajna simbolika na reveru predsjednika Francuske

GS
Tajna simbolika na reveru predsjednika Francuske

BEOGRAD - Avion sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom sletio je na beogradski aerodrom u 18.00 sati, gdje je priređen doček. 

Nakon toga uslijedila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" sa vojnim počastima, a potom i zajednički sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom boravka u Srbiji biće potpisan niz sporazuma, a glavne teme sastanka dvojice šefova država trebalo bi da budu Kosovo, kupovina francuskih borbenih aviona "rafala" i svečani završetak radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla".

Ono što je svima zapalo za oko jeste bedž na Makronovom odijelu i svi su se pitali šta on tačno predstavlja. Na reveru mu je zapravo vojno odlikovanje koje se zove "rozeta". 

Nekoliko najvećih odlikovanja Francuske, uključujući Legiju časti i "Ordre National du Mérite" (Nacionalni orden za zasluge je francuski orden za zasluge sa članstvom koji dodjeljuje predsjednik Francuske Republike), predstavljeno je rozetom zajedno sa medaljom. Legija časti je odobrila rozetu za one koji imaju čin oficira ili viši. 

Ako je ocjena "veća", rozeta je ukrašena zlatnim i/ili srebrnim polugama koje se postavljaju pored svake strane rozete, piše Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana