Tači ide u Hag: Potvrđena optužnica tužilaštva

Tanjug
Foto: Anadolija

HAG - Predsjednik privremenih organa Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

U isto vrijeme, on je podnio ostavku na funkciju predsjednika.

U Hag će otići dobrovoljno.

Zvanične potvrde iz Specijalnog tužilaštva, međutim, još nema.

Dok sud ne objavi tu informaciju, ostaje i dilema da li je Tači na ovaj način preduhitrio sud da bi izbegao privođenje.

Ostavku na mjesto predsjednika objasnio je željom da se pred sudom ne pojavi kao predsjednik.

- Da bih zaštitio integritet Kosova, uz poštovanje prijateljstva sa međunarodnom zajednicom, podnosim ostavku na mjesto predsednika. Veoma sam ponosan na odgovornost koju imam - rekao je Tači.

Kako je rekao, pod tim okolnostima poziva sve političke snage da ne produbljuju institucionalnu krizu, i da sačuvaju smirenost.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je u junu prijedlog optužnice protiv Hašima Tačija, predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i još osam osoba osumnjičenih za ratne zločine i ubistvo 100 civila različitih nacionalnosti (većinom Srba) tokom sukoba na Kosovu.

Svi su iz grupe visokih predstavnika OVK.

Tači je u julu četiri dana davao iskaz pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu.

On je peti pripadnik bivše OVK kojem je potvrđena optužnica. To je već učinjeno protiv Saljiha Mustafe, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, a specijalni sud u Hagu potvrdio je juče i optužnicu protiv Veseljija.

I Veselji, koji je bio šef tajne informativne službe bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, najavio je da će se predati Sudu u Hagu, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana