Svjedok na suđenju Blažiću: Pucalo se kao u ratno stanje

GS
Svjedok na suđenju Blažiću: Pucalo se kao u ratno stanje

BEOGRAD – Na suđenju Urošu Blažiću (22) u Specijalnom sudu u Beogradu, koji je priznao da je 4. maja 2023. godine ubio devet žrtava, a 12 teško ranio, svjedočio je automehaničar Stefan Marković, njegov komšija iz Dubone, inače brat i prijatelj ubijenih mladića.

Nakon što je položio zakletvu, Marković je izjavio da ostaje pri svemu što je rekao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu tokom istrage povodom masovnog ubistva koje je Uroš Blažić počinio u Malom Orašju i Duboni.

– Uroša i Radišu poznajem cijeli život, ali se nismo družili, više smo bili u odnosu "ćao, ćao". Nikada nismo bili u sukobu, i živimo na razdaljini od oko 600 metara. Htio bih da kažem da se kod njih uvijek pucalo za slavu, za Božić, ma stalno se pucalo. Pucalo se kao da je ratno stanje i Uroš je isto pucao. Znali su da pucaju i pojedinačno i rafalno. Svi su pucali, i Marko i Uroš, iako je bio mali, maloljetan. Dali su mu pištolj da puca na Markovoj svadbi, sjećam se toga. Vidjeli smo ga svi – rekao je Marković odgovarajući na pitanja javnog tužioca Ivana Konatara.

Marković je potom izgovorio rečenicu zbog koje su svi u sudnici zanemjeli:

– Ljudi su se plašili da se ne zapali selo, imali su i svjetleće rakete. Svi smo znali da se uvijek puca iz njihove kuće. Nismo mogli normalno da živimo od njih...

Na pitanje advokata Stefana Stefanovića, koji zastupa porodice oštećenih, u koje vrijeme je kobnog dana vidio Uroša Blažića, Marković je rekao:

– Vidjeo sam ga to veče, negdje oko 20.30 časova ispred prodavnice u Duboni. Uroš se parkirao kolima ispred prodavnice i tada je izašao neki nabildovani i istetovirani mladić sa kačketom na glavi. Niži je za glavu od mene, a ja imam 2,2 metra. Sjećam se toga, kasnije sam nekoliko minuta nakon pucnjave čuo da je bila pucnjava i da sam ostao bez svoje braće i prijatelja.

Nakon suđenja, advokat Stefan Stefanović je izjavio da je porodica Blažić iskoristila svoje pravo da ne svjedoči.

– Smatram da je saučešće koje je izjavila Biljana Blažić neiskreno. Na suđenju su saslušana i vojna lica, kolege Radiše Blažića, pa su spominjani i dijelovi aviona F-117 koji je oboren u Buđanovcima, čiji su dijelovi nađeni kod Radiše Blažića. Lice koje je bilo sa Blažićem u noći masakra odbilo je da bude saslušano, baš danas se razboljelo, ali ćemo insistirati da bude saslušano – rekao je advokat Stefanović.

Advokat oštećenih ocjenio je da je porodica Uroša Blažića bila puna nasilja, te da su njeni članovi imali strast prema oružju i krvi, o čemu možete da čitate u posebnoj vijesti, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana