Svetomiru Bačeviću potvrđena petogodišnja kazna zatvora

Srna
Foto: Arhiva

PRIŠTINA-Apelacioni sud u Prištini potvrdio je kaznu od pet godina zatvora Svetomiru Bačeviću za navodni ratni zločin 1998. godine u Belom Polju kod Peći.

Apelacioni sud saopštio je da je odbio žalbu advokata Dejana Vasića na presudu prištinskog Osnovnog suda od 8. septembra prošle godine kojom je Bačeviću izrečena petogodišnja kazna zatvora.

Apelacioni sud je rješenjem od 19. januara ove godine odbio Vasićevu žalbu kojom je tražio poništenje prvostepene presude, kao i žalbu Specijalnog tužilaštva samoproglašenog Kosova koje je tražilo da Bačeviću bude izrečena duža kazna zatvora.

Advokat Vasić rekao je za RTS da je Bačević osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice albanske nacionalnosti, iako je na suđenju izjavila da ga ne poznaje, kao i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće.

"Pitam se kakvu je to pravdu Kosovo ovom presudom pružilo oštećenoj T.K. koja je u prisustvu veća, jasno rekla da gospodina Bačevića ne poznaje i da on nije lice koje je pokušalo da je otme iz kuće. Umesto pravde, gospođa T.K. prikazana je dementnom od organa koji su dužni da zakon sprovode, iako je oštećena briljantno očuvane svesti i uma", rekao je Vasić.

Advokat je najavio da će istinu, kao i poštovanje zakona tražiti pred vrhovnim sudom u Prištini.

Svetomir Bačević je krajem decembra 2020. godine uhapšen u Peći. Živio je u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć. Uhapšen je u Peći, gdje je otišao kako bi izvadio lična dokumenta.

Bačević je, prema optužnici, optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana