Sutra stupa na snagu dogovor Beograda i Prištine

G.S.
Sutra stupa na snagu dogovor Beograda i Prištine

Tri hamera i nekoliko džipova sa pripadnicima specijalnih snaga Kosovske policije stiglo je na novi punkt koji se nalazi kod prijelaza Jarinje.

Ostalo je još nekoliko sati do početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima na KiM, kao i uredbe kojom je predviđeno da se u sljedeća dva mjeseca automobili sa srpskim tablicama preregistruju na kosovske sa oznakom RKS. Na putnim pravcima na sjeveru je pojačan saobraćaj, a vidljivo je i veće prisustvo KFOR-a, prenosi Kosovo online.

Američki pripadnici KFOR-a su stacionirani na dva punkta u opštini Leposavić.

Tokom dana na putnom pravcu koji vodi od Sjeverne Mitrovice do administrativnog prelaza Jarinje saobraćaj je pojačanog intenziteta.

Pripadnici KFOR-a nisu zaustavljali niti kontrolisali saobraćaj, kao što to nisu činili ni u prethodnim danima. Djeluje kao da im je namjera samo da budu primijećeni.

Mještani kojima se kuće nalaze u blizini punkta KFOR-a kažu da se osjećaju mnogo bezbjednije od kada su vojnici tu, i ističu da je bolje da je KFOR prisutan nego da se tu nalaze prištinski specijalci, u koje “nemaju nimalo povjerenja”.

Nekoliko kilometara od ovog punkta, a na samo 500 metara od administrativnog prelaza, baš na mjestu gdje su krajem septembra podignute barikade u znak protesta zbog dolaska specijalaca na teritoriju opštine Leposavić, radovi na proširenju puta i pojačano prisustvo specijalaca Kosovske policije ostavljaju sasvim drugačiji utisak.

Iz Kosovske policije su ranije isticali da se radi na poboljšanju infrastrukture u blizini administrativnih prelaza. Pojačavaju bedeme sa pijeskom, a radovi koji su danas viđeni izvodi teška mehanizacija. Proširuju put, postavljaju “ležeće policajce”.

Pored nekoliko kontejnara, u kojima su improvizovane kancelarije kosovske policije, parkirana su tri oklopna vozila i oko njih su raspoređeni naoružani policajci. Ograničenje brzine u ovoj zoni je 30 km/h.

Na samom administrativnom prelazu danas tokom dana nije bilo većih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana