Sutra dodjela priznanja za jačanje veza matice i Srba van Srbije

tanjug
Foto: gs

BEOGRAD - Uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona koje su u različitim oblastima doprinjele promovisanju Srbije i jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori, sutra će biti dodijeljena Nacionalna priznanja.

Priznanja će im uručiti ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Dodjela Nacionalnih priznanja za doprinos jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori i očuvanje osobenosti, jezika, kulture i tradicije našeg naroda u rasejanju i okruženju ove godine se dodjeljuje prvi put nakon 10 godina, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Priznanja se dodjeljuju u nekoliko kategorija, pa se za životno djelo i nesebičnu posvećenost jačanju srpskog naroda u rasejanju dodjeljuje se priznanje "Majka Srbija".

Nagrada "Slobodan Jovanović" dodeljuje se za doprinos u oblasti politike kojim se jača ugled i položaj Srbije i srpskog naroda u regionu i svijetu, dok se nagrada "Nikola Tesla" dodjeljuje za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika.

 Za doprinos u oblasti prosvjete i očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i vjerskog identiteta Srba u dijaspori i regionu dodjeljuje se nagrada "Dositej Obradović", a priznanje "Vuk Karadžić" za rezultate u oblasti njegovanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma među Srbima u regionu i dijaspori.

Dodjela Nacionalnih priznanja uvedena je Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana