Suspendovan direktor policije u Sjevernoj Mitrovici jer je odbio da kažnjava građane zbog tablica

Agencije
Suspendovan direktor policije u Sjevernoj Mitrovici jer je odbio da kažnjava građane zbog tablica

PRIŠTINA - Policija Kosova je na preporuku Policijskog inspektorata Kosova suspendovala direktora Regionalne direkcije Policije Kosova za region Sjever Nenada Đurića „zbog sabotaže i poziva na otpor“.

-V.d. generalnog direktora Kosovske policije, na preporuku PIK-a, 3. novembra, suspendovao je regionalnog direktora u Sjevernoj Mitrovici od vršenja opštih radnih zadataka i policijskih ovlašćenja, zbog neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i sprovođenja službenih odluka -saopšteno je iz Policije Kosova.

Kako je obrazloženo iz Policijskog inspektorata Kosova, Đurić je osumnjičen da je počinio krivična djela sabotaža i poziv na otpor predviđena Krivičnim zakonikom Kosova.

-Pored krivične istrage, razmatraće se i administrativna odgovornost. Stoga je na osnovu sumnje u krivična djela u istrazi ovog slučaja, na osnovu zakonskih ovlašćenja PIK-a, preporučio njegovu suspenziju - saopšteno je iz PIK-a.

Dodaje se da će ostale istražne radnje preduzeti istražitelji Policijskog inspektorata Kosova u punoj koordinaciji sa Državnim tužilaštvom Kosova.

Đurić je na konferenciji za novinare u srijedu saopštio je da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na severu Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade samporoglašenog Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

-Mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo - rekao je Đurić.

Iako su Sjedinjene Američke Države i EU uputile zahtjev za produženje roka za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, privremene vlasti u Prištini su 1. novembra počele sa primjenom svoje odluke da se mjere sankcionisanja postepeno uvode. Prva faza predviđa izricanje ukora vlasnicima vozila koji imaju tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije.

Tokom druge faze, od 21. novembra do 21. januara, predviđeno je kažnjavanje u vrijednosti od 150 evra. Potom od 21. januara do 21. aprila slijedi faza izdavanja probnih tablica, dok nakon 21. aprila vozila sa srpskim ilegalnim tablicama neće moći da učestvuju u saobraćaju. Preregistracija na legalne RKS tablice, uz finansijske pogodnosti, moguća je do 31. marta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Policijski inspektorat donio odluku da suspenduje Đurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM.
Petković je na pres konferenciji u Palati Srbije rekao da je razlog za Đurićevu suspenziju to što je juče stao u odbranu i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na sjeveru KiM, donijeli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Petković je naveo i da je o tome obaviješten i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

-Kurtijeva ideja je da pogazi sve što smo se dogovorili u Briselu, i to sam preneo Lajčaku - rekao je Petković.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je za subotu, 5. novembar, hitan sastanak sa svim predstavnicima Srba sa sjevera Kosova u institucijama samoproglašenog Kosova povodom odluke Prištine.

Rakić u saopštenju navodi da je sastanak zakazao zbog najnovije sramne, nelegalne i antisrpske odluke Prištine da smijeni Đurića koji je zajedno sa srpskim pripadnicima Kosovske policije odbio da sugrađanima izdaje opomene jer poseduju legalne KM registarske oznake.

On je najavio da će na sastanku predstavnicima Srba predložiti da napuste kosovske institucije na sjeveru, počevši od njega koji je ministar za zajednice i povratak, kako na lokalnom nivou, tako i u opštinama, tužilaštvu, sudu, policiji.

-Imajući u vidu sve pritiske kojima je izložen naš narod i svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine potrebno je da u saradnji sa državom Srbijom jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima - navodi Rakić.

On je dodao da su Đurića na funkciju direktora Regionalne policije birali Srbi i četiri gradonačelnika sa sjevera, te da Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu.

Rakić je pojasnio da su Srbi ušli u kosovske institucije jer je to bio dio Briselskog sporazuma, a imajući u vidu da Priština ne poštuje potpisano, jasno je da Srbi nemaju šta da traže u tim institucijama.

Poručio je da, zajedno sa ostalim političkim predstavnicima Srba, neće dozovliti da se napadaju, kako oni, tako i srpski narod, te da neće nijemo posmatrati kako Priština sprovodi teror nad narodom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana