Sud u Hagu razmotriće smanjenje kazne Saljihu Mustafi

Tanjug
Sud u Hagu razmotriće smanjenje kazne Saljihu Mustafi

HAG - Specijalni sud u Hagu saopštio je danas da je djelimično odobrio zahtev Saljihu Mustafi i ukinuo žalbenu presudu u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu zatvora od 22 godine.

Kako se navodi Vijeće Vrhovnog suda je presudu vratio veću Apelacionog suda u skladu sa pravilom 194(1)(b) Pravilnika kako bi razmotrio pitanje smanjenja kazne u skladu sa obrazloženjem iznijetim u odluci panela Vrhovnog suda.

Dodaje se da je 29. jula vijeće Vrhovnog suda donijelo odluku u vezi sa zahtjevom za zaštitu zakonitosti koji je Mustafa podnio po donošenju žalbene presude u njegovom predmetu, a u kome je iznio pet navoda, koji se odnose na prevod žalbene presude na albanski, osudu za ubistvo kao ratni zločin i kaznu koja mu je izrečena. Mustafa je u decembru 2022. godine osuđen od strane Specijalnog suda u Hagu na 26 godina zatvora za protivpravno ubijanje, proizvoljno zatvaranje i mučenje zatvorenika u kompleksu u Zlašu u aprilu 1999. godine. U aprilu 2023. godine Mustafi je određena odšteta od 207.000 evra koju treba da isplati žrtvama, međutim, u decembru 2023. kazna mu je nakon žalbe smanjena na 22 godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana