Sud u Hagu još nije objavio cijelu optužnicu protiv čelnika OVK

Srna
Sud u Hagu još nije objavio cijelu optužnicu protiv čelnika OVK

BEOGRAD - Specijalizovano tužilaštvo u Hagu za zločine terorističke OVK objelodanilo je samo dio optužnice protiv Hašima Tačija i drugih čelnika OVK, a cijelu će objaviti nakon što se svi oni izjasne o krivici, rekao je zastupnik žrtava advokat Aleksandar Olenik.

On je dodao da se u do sada objavljenoj optužnici ne vide dokazi, ni imena, ni adrese žrtava i svjedoka, zbog bezbjednosnih razloga.

Olenik je rekao da su Tači i njegovi saborci Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi optuženi za zločine i kao pojedinci i kao dio udruženog zločinačkog poduhvata po komandnoj odgovornosti.

On je naveo da je zanimljivo da su optužnicom obuhvaćeni i ilegalni zatvori OVK u dvije opštine na sjeveru Albanije, što se geografski poklapa sa "žutom kućom", ali da još to ne može da se tvrdi dok ne bude objavljena cijela optužnica.

"S druge strane, već sada se može reći da postoji puno materijalnih dokaza za veliki broj ilegalnih kampova OVK koji su na teritoriji Kosova i Metohije nastali nakon povlačenja Vojske tadašnje SR Jugoslavije", rekao je Olenik za "Blic".

On je napomenuo da su većinu žrtava u tim logorima spasili Kfor i Nato kada su ušli u te zatvore, dokumentovali ih, slikali žrtve, kojima su pružili neophodnu medicinsku pomoć i odveli u vojnu bazu Nato "Bondstil", sa njima razgovarali i prikupili materijalne dokaze.

Olenik napominje i da, nažalost, postoje mnogi zločini OVK koje je teže dokazati kao što su zločini nad ljudima koji nisu stigli do ilegalnih zatvora, nego su odmah ubijeni, ili odvođenje ljudi iz njihovih kuća, koji su potom ubijeni.

Tači i njegovi saborci su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, tokom kojeg je u 42 ilegalna zatvora u 17 opština na Kosovu i Metohiji i na sjeveru Albanije ubijeno ili mučeno najmanje 416 žrtava.

Tači i Krasnići su se izjasnili juče da nisu krivi, a očekuje se izjašnjavanje i Veseljija i Seljimija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana