Sud potvrdio optužnicu protiv specijalaca tzv.Kosovske policije, braniće se sa slobode

Tanjug
Sud potvrdio optužnicu protiv specijalaca tzv.Kosovske policije, braniće se sa slobode

KRALjEVO - Trojica pripadnika tzv. Kosovske policije koji su uhapšeni duboko na teritoriji Srbije 14. juna, braniće se sa slobode, nakon što je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih

-Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S, R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, vanpretresno vijeće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donijelo rješenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor - navodi se u saopštenju Višeg suda u Kraljevu.

Sva trojica su u trenutku hapšenja bili pod punom ratnom opremom, naoružani sa tri automatske puške, municijom, mapama, GPS uređajima i drugom opremom.

Trojica pripadnika tzv. kosovske policije su službenim vozilom marke "dačija daster" došli do alternativnog prelaza Tresava-Batnjik, ostavili vozilo i nastavili dalje pješke putnim pravcem Orahovo-Gnjilica, gdje su locirani i uhapšeni od posebne antiterorističke jedinice MUP-a.

Petković: Sudska,a ne politička odluka,borićemo se za oslobađanje uhapšenih Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu  sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom na to da su trojica “Kurtijevih specijalaca” optuženi za krivično djelo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

-Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji - rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na sjeveru Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

Sijarto: Orban cijeni potez srpskog predsjednika

 Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas obavijestio mađarskog premijera Viktora Orbana da će, prema zahtjevu formulisanom na njihovom sastanku prošle nejdelje, Srbija ''pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih specijalaca''.

-Viktor Orban visoko cijeni potez koji je srpski predsjednik preduzeo, u vrijeme ozbiljnih izazova, i čija odluka je jasan dokaz dubokog prijateljstva srpskog i mađarskog naroda i strateške saradnje dvije zemlje - napisao je Sijarto na svom nalogu na „Fejsbuku“.

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je da je jutros razgovarao sa predsjednikom Vučićem, i da ga je ovaj obavijestio da će uhapšeni pripadnici tzv. Kosovske specijalne policije biti pušteni iz pritvora, i naglasio da ''veoma cijeni'' taj potez.

Kurti: Radosni smo što se specijalci vraćaju porodicama

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je danas da su trojica pripadnika tzv. Kosovske specijalne policije koji su ranije uhapšeni duboko na teritoriji Srbije pušteni iz pritvora.

-Potvrđujemo da su trojica kidnapovanih policajaca puštena. Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena. Agresija srpske strane mora da se smatra odgovornom' - napisao je Kurti na svom Tviter nalogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana