Sud donio nove mjere za roditelje dječaka ubice iz Ribnikara

GS
Sud donio nove mjere za roditelje dječaka ubice iz Ribnikara

BEOGRAD - Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je donio rješenje kojim je V. K. ocu dječaka ubice iz OŠ “Vladislav Ribnikar” K. K. produžio pritvor, a koji mu po tom rješenju može trajati najduže 30 dana.

- Pritvor je prema okrivljenom produžen usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka - saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Okrivljenom se, kako se dodaje, na teret se stavlja izvršenje krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti.

- Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja - navedeno je iz Višeg suda u Beogradu.

Otac trinaestogodišnjeg dječaka K.K. koji je 3. maja u osnovnoj školi ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbjeđenja, uhapšen je istog dana kada se zločin dogodio i od tada je u pritvoru.

Sumnjiči se da je on obučavao K.K. da puca, kao i da nije obezbijedio svoje oružje po zakonu, jer je, kako se sumnja njegov sin 3. maja iz očevog oružja ubio devet učenika i čuvara, a ranio šest učenika i nastavnicu.

Majci zabranjena prodaja imovine

Viši sud u Beogradu donio je novo rešenje kojim je odredio privremenu mjeru zabrane prodaje ili stavljanje pod hipoteku nepokretnosti u Paraćinu, Nišu i Beogradu, a koje su u vlasništvu ili suvlasništvu M.K. majke dječaka K.K. koji je počinio masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, saznaje Tanjug.

Sud je nedavno odredio prvu privremenu mjeru koja se odnosila na nekoliko nepokretnosti u Beogradu, dok se ova druga mjera odnosi na nepokretnosti i u  Paraćinu i Nišu.

Privremena mjera je određena radi obezbjeđenja budućeg novčanog potraživanja, na prijedlog najbližih članova porodice nastadilih u školi.

Njoj je zabranjeno da proda automobil koji je u njenom vlasništvu, dok je Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju naloženo da sva novčana sredstva kojima raspolaže na računima svih poslovnih banaka, do visine potraživanja porodica, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja. Sud je odredio i da se popišu i oduzmu gotovina, nakit i hartije od vrijednosti od majke, koji se nalaze na svim adresama kuća, stanova i računima, odnosno sefovima i da se polože na račun javnog izvršitelja.

Ova mjera ne znači da je njoj imovina oduzeta, već da je zabranjeno da proda ili stavi hipoteku na nju, kako bi se, ukoliko članovima porodice u parničnom postupku bude dosuđena novčana nadoknada za pretrpljenu duševnu bol i patnju ti novčani iznosi naplatili.

Odluka suda je proslijeđena i u katastar, a majka ima pravo žalbe na nju. Žalba ne odlaže izvršenje.

Nedavno je Viši sud u Beogradu zabranio V.K. ocu dječaka da raspolaže, otuđi i optereti svoju imovinu, a sada je i majci to zabranjeno.

Tužilaštvo takođe provjerava da li se u radnjama M.K. majke dječaka stiču elementi krivičnog djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana