Studije holokausta od ove školske godine na Univerzitetu u Kragujevcu

srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Studenti Univerziteta u Kragujevcu moći će da od zimskog semestra školske 2021/2022. godine da pohađaju studije Holokausta.

Novi studijski program će biti realizovan u okviru Centra za studije sjećanja, koji je osnovan 2020. godine s ciljem da se u Srbiji, po ugledu na neke evropske zemlje, utvrdi multidisciplinarna platforma za izučavanje kulture sjećanja, a studije Holokausta su prvi veliki projekat ove naučnoistraživačke jedinice ovog univerziteta.

Studije Holokausta u Srbiji podržala je Međunarodna jevrejska organizacija "Klejms konferens" iz SAD koja je odobrila i finansijska sredstva za sprovođenje nastave. Rukovodilac projekta Katarina Melić pojasnila je da su studije osmišljene tako da se studenti različitih profila, najprije društveno-humanističkih nauka, upoznaju s istorijskim kontekstom koji je prethodio Holokaustu.

"Predavanja pokrivaju različite oblasti, a u temelju programa je jevrejska kultura, kao i duga istorija evropskog antisemetizma koji je doveo do nestanka milionske populacije Jevreja", rekla je ona. Melićeva je navela da je studij Holakausta besplatan i da će moći da ih upišu svi zainteresovani studenti, a da će rezultati biti bodovani u skladu s pravilnikom o vannastavnim aktivnostima. Ona je ocijenila da je važno što će studije Holokausta prvi put u Srbiji biti organizovane baš u Kragujevcu, gradu koji je u istoriji 20. vijeka mapiran kao mjesto sjećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana