Stroge mjere tokom posjete Merkel, migovi 29 VS na dočeku

Tanjug
Stroge mjere tokom posjete Merkel, migovi 29 VS na dočeku

BEOGRAD - Tokom dvodnevne posjete Beogradu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja će sletjeti nešto poslije 16 časova na aerodrom "Nikola Tesla, na snazi će biti rigorozne mjere bezbjednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Domaćin njemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsjedniik Srbije Aleksandar Vučić, a cijelom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će, prema riječima neimenovanog izvora Blica, biti i dva policijska helikoptera.

Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbjednost kancelarke.

Riječ je o, prenosi Blic, više od 50 pripadnika Jedinice za obezbjeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vrijeme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbjednost rekao je za Tanjug da će mjere bezbjednosti koje će biti primijenjene biti poput onih prilikom njene posjete prije pet godina.

"To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel", rekao je Obradović.

Sve mjere, navodi on, se primjenjuju na osnovu bezbjednosne procijene koju rade naši organi, uz ulazne podatke koji se dobijaju u saradnji s njemačkim organima. To je jedan protokol, jedna mapa po kojem će se određivati kontramere akcije i operacije u cilju optimalne bezbjednosti najviše zvanice", naveo je Obradović.

JKP "Javno osvijetljenje" Beograd saopštilo je da će tokom večernjih časova u bojama njemačke zastave biti osvijetljeni Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most zbog posjete njemačke kancelarke.

Takođe, sa stubova javnog osvijetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vioriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Njemačke.

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu u znak dobrodošlice postavljene su velike zastave Njemačke i Srbije.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsjednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate "Srbija".

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Kancelarka, koja poslije Beograda gdje će i prenoćiti, ide u Tiranu, gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana