Štrbac: Nema osnova da građani Hrvatske tuže Srbiju zbog “torture u logorima”

Srna
Štrbac: Nema osnova da građani Hrvatske tuže Srbiju zbog “torture u logorima”

BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da nema osnova da građani Hrvatske tuže Srbiju zbog “torture u logorima” tokom devedesetih godina prošlog vijeka i da su takve najave politički motivisane zbog skorih izbora unutar HDZ-a.

Štrbac je podsjetio da se Srbija sa takvim najavama i prijetnjama ne sreće prvi put, ali da se ne može ništa realizovati ako nema dokaza.

“Da bi neko danas i u Hrvatskoj i u Srbiji mogao da dobije naknadu štete, mora da postoji neko službeno lice, upravnik zatvora, čuvar, neko ko je bio nadležan za žlogorž i optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom ili, u ovom slučaju, nad ratnim zarobljenicima. Samo to može da bude osnov za zahtev za naknadu štete. Inače, svi drugi slučajevi su zastareli”, rekao je Štrbac za “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, relativna zastarjelost za štetu od ratnog događaja je tri godine, odnosno, apsolutna pet.

Štrbac je naglasio da se u “Veritasu” svaki dan susreću sa takvim problemima u Hrvatskoj gdje se vodi mnogo parnica za naknadu štete.

“Srbi koji su bili u njihovim zatvorima, ili porodice čiji su članovi ubijeni ili mučeni, te parnice dobijaju, ali, samo ako je neko od hrvatskih vojnika, policajaca, čuvara u tim zatvorima osuđen za ratni zločin”, objasnio je on.

Štrbac je rekao i da su Srbi koji su bili u nekim od logora u Hrvatskoj dobili neku naknadu na sudu u vidu ratne štete, ali je prije toga u Hrvatskoj pred sudom dokazano da je, u jednom slučaju, naprimjer pet hrvatskih službenika bilo zaduženo za određeni logor, da su vršili ratne zločine nad srpskim zarobljenicima i pripadnicima JNA.

“Znači, tek tada se može sigurno računati na naknadu štete. Za ovo što oni žele da urade nema osnova. Osim ako ne čekaju da neko bude proglašen krivim za ratni zločin nad tih, kako tvrde, 5.000 zarobljenika. Zatvorenika je bilo, ali neki su razmenjeni, nekima je suđeno... Hrvati nisu procesuirali one koji su bili osuđeni ili u postupku u svojoj državi posle razmene i oni su danas slobodni ljudi”, rekao je Štrbac.

On smatra i da je razlog što se to pitanje ponovo poteže političke prirode jer se u najvećoj hrvatskoj stranci HDZ-u u nedjelju održavaju stranački izbori.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih logora Danijela Rehaka ranije je rekao da borba bivših zatvorenika srpskih logora traje dugo, kao i da žele da iskoriste sva pravna sredstva prije nego što, ako bude potrebno, pravdu zatraže na sudu u Strazburu.

Kako navodi “Sputnjik”, Hrvatska je spremna da do kraja godine podrži 5.000 tužbi protiv Srbije koje podnose njihovi državljani koji su tokom građanskog rata na prostorima SFRJ navodno boravili u zarobljeništvu na teritoriji Srbije.

Takozvani bivši logoraši iz Hrvatske smatraju da je Srbija “neosnovano lišila slobode hrvatske građane i da nije poštovala Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zatvorenicima”.

U to ime od Srbije traže obeštećenje u ukupnom iznosu od najmanje 225 miliona evra, a do ove brojke su došli koristeći tabelu koju koriste osiguravajuća društva, prema kojoj “jedan dan u logoru” košta 135 evra. Kao primjer, naveli su da jedan logoraš za 271 dan proveden u zarobljeništvu može da traži obeštećenje od 45.000 evra, piše “Sputnjik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana