Stoltenberg: ZSO je ključ za normalizaciju odnosa

Tanjug
Stoltenberg: ZSO je ključ za normalizaciju odnosa

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

"Razgovarali smo i o tenzijama na sjeveru Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dvije decenije garantuje bezbjednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpjeli napade, vidjeli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je nakon toga Kfor rasporedio 2.000 vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

"Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo", rekao je on.

Stoltenberg je istakao da NATO i Srbija sarađuju odlično kriz Program za mir i u brojnim drugim oblastima, poput energetske bezbjednosti.

"Radujem se da vidimo primjere dobre saradnje kada se radi o naučnicima koji rade sa nama", rekao je on.

Naglasio je da je sa Vučićem razgovarao i o zajedničkim vojnim vježbama, kojih je bilo i ranije, kao i o Ukrajini.

"Nastavljamo da kritikujemo agresiju na Ukrajinu dok ulazimo u drugu zimu rata", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana